Oppdal Spell- og Dansarlag har over 30 spellemenn på laget. Da de stiller til konkurranse i Senior Lagspell under  Landsfestivalen i Gammaldansmusikk på Steinkjer i helga, hadde de med seg fem juniorspillere på scenen. Det er slettes ikke vanlig.

- Det er få lag i Senior lagspell som har med seg barn og unge. Det er bare vi som har med oss så mange unge på scenen, forteller Tore Fagerhaug, leder i Oppdal Spell- og Dansarlag.

Han mener det er viktigere å slippe til de yngste musikerne, enn å vinne konkurransene.

- Ungene synes det er utrolig gøy å få være med å spille foran så mange folk, og å få konkurrere mot andre lag. Samtidig får de enda mer spilleglede og inspirasjon av å delta på Landsfestivalen, sier Fagerhaug.

Samspill mellom generasjoner

Aldersspennet er stort i Oppdal Spell- og Dansarlag. Den yngste spellemannen er ni år, den eldste er 80 år. Å ha god rekruttering av unge, er avgjørende for miljøet.

- De yngste musikerne er en berikelse for laget, det er de som er fremtiden. De yngste lærer av de eldre, og plutselig har de passert oss når det kommer til dyktighet. De har et voldsomt utviklingspotensiale, skryter Fagerhaug.

Festivalsjef for Landsfestivalen i Gammaldansmusikk, Johan Einar Bjerkem, er svært imponert over Oppdal Spell- og Dansarlag sine yngste medlemmer.

Viktig sceneerfaring

- Det at de yngste slipper til og får være med å konkurrere, tror jeg er veldig viktig for rekrutteringen. Mye av styrken vår er jo den fine blandingen av generasjoner, sier Bjerkem.

Han mener lagene som deltar ikke bør ta konkurransene så alvorlig, og heller gi de yngste en mulighet til å få sceneerfaring.

- På landsfestivalen får de møte andre som har samme interesse for musikken og dansen, her får de være en del av noe større. Her får de lov til å være litt nerder, ler Bjerkem.

Bekymret for fremtiden

Selv om det gror godt i gammaldansmusikk-miljøet i Oppdal, er Fagerhaug likevel usikker på fremtiden.

- Det er mye folk på Landsfestivalen, men går vi 20 år tilbake i tid var oppmøtet vesentlig større. Da hendte det at 40 lag var påmeldt lagspellet, i år er det 13 lag, forteller Fagerhaug.

Han mener musikksjangeren i dag befinner seg i en bølgedal, kommer de seg ikke opp, er det grunn til bekymring.

- Hvis det vi ser nå er en varig trend, da er det grunn til å være bekymret. Miljøene for gammaldansmusikk rundt om i Norge, trenger rekruttering, sier Fagerhaug.

Tøffe jenter

Anna Marie Sampson Welander og Øyunn Fagerhaug Gustavsen er begge tolv år og allerede erfarne musikanter. Under Landsfestivalen på Steinkjer stilte Oppdal-jentene i konkurransen Samspell Junior.

Radarparet hadde så vidt rukket å slå an første takt av en vals av Olav Ivar Rise, da ni dansende par entret dansegulvet foran scenen.

- Vi hadde ikke forventet at folk ville danse mens vi spilte, men det er vi veldig glade for at de ville, ler jentene etter at de hadde vært i ilden.

At det sitter tre dommere å følger nøye med mens de spiller, tenker ikke musikerne noe på.

Radarpar på scenen

- Når vi spiller er vi opptatt av publikum. Vi smiler og har det gøy, sier de i kor.

Anna Marie og Øyunn har spilt fele i mange år, nå har de spilt sammen som en duo i to år. De var også med å konkurrerte sammen med resten av Oppdals lag under lagspellet.

- Det var veldig artig, men vi er ganske nervøse før konkurransene også, sier Øyunn.

Festivalsjef for Landsfestivalen i Gammaldansmusikk, Johan Einar Bjerkem, er imponert over rekrutteringen av unge hos Oppdal Spell- og Dansarlag Foto: Kjersti Havdal