- Det er ingen tvil om at det er en vitamininnsprøytning for miljøet, sier Larsen.

Han mener Trøndelag har et vitalt miljø når det kommer til gammaldansmusikk.

- Vi har et aktivt miljø, og det er nettopp derfor vi kan arrangere en landsfestival her i Trøndelag.

Langveisfra

På festivalcampen sitter Henning Person fra Vinstra og Erik Strysse fra Kongsberg og spiller for seg selv i solsteiken. De synes Steinkjer stiller med ypperlige lokaler for arrangementet, men de har inntrykk av at oppmøtet er dårligere i år, enn tidligere år.

- Jeg er redd for at en del synes det blir litt for langt å dra. Det er mange fra Gudbrandsdalen her, men blant dem som kommer lenger sørfra, er det mange som har falt i fra i år, sier Persen.

Men at de som har tatt turen til Steinkjer trives, mener de det ikke er noen tvil om.

Gode besøkstall

Det er like mange påmeldte i år som i fjor. Det forsikrer festivalsjef Johan Einar Bjerkem.

- Man skulle kanskje tro at antallet deltakere skulle falle litt siden det er første gang vi holder arrangementet så langt nord, men det har det ikke.

Han mener Steinkjer fungerer godt som arrangørby, og er godt fornøyd med påmeldingen av musikk- og danseglade.

- I år har vi litt flere lag, men litt mindre grupper. Men antall påmeldte er så og si lik i år, som i fjor.

Sunt sceneskifte

Å arrangere Landsfestivalen i Nord-Trøndelag er sunt, både for landsdelen, men også for selve festivalen, tror Einar Olav Larsen.

- Jeg tror det er bra for festivalen å komme til et nytt område, og Steinkjer stiller med flotte lokaler. I tillegg kommer det til nye, lokale musikere som ikke har deltatt på festivalen tidligere.

Han mener det også er viktig at de unge musikerne som deltar får en positiv opplevelse av å delta på et landstreff for musikksjangeren.

- Landsfestivalen i Gammaldansmusikk fungerer på mange måter som en familiefestival. Det er mange av musikerne som har med seg barna sine, som også spiller. Det er ikke fest og fyll som er i fokus på festivalen, men dans og musikk, sier felespilleren.

Stolt tradisjon

«Aksnes Larsen Kvintett» har funnet seg et øvingsrom for å varme opp og øve en siste gang, før de skal konkurrere i Gruppespell. Musikerne, fra Verdal og Røros, spiller valsen «Litj-Mo valsen» av Reidar Aksnes for Adresseavisen før de tar med seg instrumentene sine og gjør seg klar bak scenen.

- I Trøndelag er ikke konkurransekulturen så stor i gammaldansmusikk-miljøet. Derfor speiler ikke oppmøtet på Landsfestivalen miljøet. Miljøet er større enn det man kan få inntrykk av her, sier Larsen.

Tradisjonen for sjangeren står sterkt i Trøndelag. Reidar Aksnes spilte en gang i «P. A Røstads Kvartett» sammen med Hilmar Alexandersen. I dag spiller han med «Aksnes Larsen Kvintett».

Rolf Krokstad, Ingvild Blæsterdalen, Einar Olav Larsen, Torfinn Hofstad og Reidar Aksnes er glad for å spille på hjemmebane under landsfestivalen. Foto: LEIF ARNE HOLME