Verken Cappelen Damm, Gyldendal, Kagge, Schibsted eller Pax utgir 22. juli-bøker i høst.

Det skriver avisen Vårt Land.

Ingebrigt Waage Hetland, redaksjonssjef for dokumentar i Cappelen Damm, sier det umiddelbare forklaringsbehovet har blitt tilfredsstilt.

– Nå vil vi få bruk for større oversikt og mer langsom refleksjon. Det er nok den typen bøker som kan skrives når det har gått lengre tid, sier Hetland til avisen.

– De fleste historiene er fortalt

Til nå har det blitt utgitt 37 bøker om 22. juli, ifølge Vårt Land. Forlegger Vidar Kvalshaug mener det meste er sagt om 22. juli, og etterlyser at fiksjonen får større plass til å behandle temaet.

– Nå er de fleste historiene fortalt. Jeg tror vi må til fiksjonen, enten i roman eller spillefilm, for å kunne få ny innsikt i det som skjedde, sier Kvalshaug til avisen.

– Trenger flere 22. juli-bøker

Åsne Seierstad ga ut boken «En av oss» i 2013. Boken følger utvalgte ungdommer frem mot terrorangrepet, og er en av de seneste utgitte bøkene om terrordagen. Hun mener det fremdeles finnes momenter som ikke har blitt undersøkt godt nok i litteraturen.

– Jeg tror nok vi trenger en bok om politiets innsats i forkant, under og etter angrepet. Det gjør vondt å lese det Gjørv-kommisjonen skriver om dette, og det kunne vært fint med en skildring fra noen som opplevde det fra innsiden. Den boken bør bli skrevet, sier Seierstad til avisen.