Olavsfestdagene arrangerer en støttekonsert for folk i Gaza, med den palestinske artisten Rim Banna og Trondheimssolistene.

Olavsfestdagene vil yte hjelp for sivilbefolkningen som er rammet hardest av konflikten, men de tar ikke stilling i krig, sier direktør Petter Fiskum Myhr i Olavsfestdagene.

- Det vi gjør er å engasjere oss for folk som er utsatt for forferdelige påkjenninger og som trenger hjelp. Når det gjelder vår holdning, så viser vi til FN som har sagt at blokaden av Gaza er ulovlig, sier Myhr.

I år er temaet til Olavsfestdagene «FOLK». Ifølge Myhr var det derfor naturlig å fokusere på folks situasjon både her hjemme og ute i verden.

Forventer kritikk

Billettinntektene fra konserten går i sin helhet til proteseverkstedet i Gaza.

- Vi ønsker å gi pengene til en konkret sak. Dette proteseverkstedet hadde ikke engang penger til å lønne sine ansatte før krigen startet, nå er situasjonen betydelig verre, forteller Myhr.

Direktøren for Olavsfestdagene sier de er forberedt på kritikk, men tror de fleste vil ha forståelse for støttekonserten.

- Dette handler om menneskerettigheter. Jeg kan ikke forstå at noen skal kritisere oss for å hjelpe lemlestede barn og voksne med å få proteser, sier Myhr.

Sterkt engasjement

Artisten Marthe Valle har engasjert seg sterkt i konflikten gjennom musikk, aviser og sosiale medier. Hun ønsker å motivere en artistkultur som kanskje har glemt å bruke musikken til å formidle. Myhr stiller seg bak artisten.

- Ingenting kan glede meg mer, enn om flere artister engasjerer seg. Ikke bare gjennom konserter, men også gjennom måten de skriver låter på, sier Myhr.

Også Olavsfestdagene har en viktig rolle når det gjelder å gå foran med gode verdier.

- Olavsfestdagene har tre verdier. Tro, håp og rettferdighet. Vi har et krav til oss selv om å være relevante i den verden vi lever i, blant annet gjennom å legge til rette for debatt og skape refleksjon.

Rim Banna er en av Palestinas mest kjente stemmer og hun har gitt ut flere plater på Kirkelig Kulturverksted. Gjennom «den arabiske våren» har hun opplevd at musikken hennes er blitt en del av kampen for demokrati.

- Veldig mange mennesker er opprørt over det som skjer på Gaza og har lyst til å bidra. Ved å komme på konserten kan de både høre Rim Banna og de kan bidra, sier Myhr.

Konserten vil bli holdt i Sparebank1-teltet på Torget, lørdag 2. august kl. 19.