Olsokprofilen. Utenriksminister Børge Brende ble intervjuet om blant annet situasjonen i Syria og krigen på Gaza av NRKs utenriksjournalist Tomm Kristiansen på Stiklestad. Foto: LEIF ARNE HOLME

Da han ble intervjuet som årets Olsokprofil i konferansesalen ved Stiklestad nasjonale kultursenter sa Brende at han mener situasjonen her i landet nå blir håndtert på en god måte. Utenriksministeren forteller at han blir holdt løpende orientert om utviklingen når det gjelder trusselsituasjonen

– Situasjonen tatt i betraktning kan vi føle oss veldig trygge, sier Brende, som selv ble bevoktet av en bevæpnet sivilt politi under besøket på Stiklestad.

Håper på fred

Solbrun og tilsynelatende helt avslappet entret han den kokvarme salen foran et par hundre tilhørere for å bli intervjuet av NRKs utenriksjournalist Tomm Kristiansen om Midtøsten, konflikten i Ukraina og situasjonen her hjemme.

Brende forteller at det arbeides på spreng også nå i helgen for å skape fred i Israel og på Gaza.

–I dag har det vært et viktig møte i Paris. Det er enighet om en 12 timer lang humanitær våpenhvile. Det jobbes med å utvide dette til en ukelang fredsavtale. Målet er at det på sikt skal gå over i en fredsfase, sier utenriksministeren.

–Norge har en rolle

Han forteller at Norge blir lyttet til på den internasjonale arenaen og spesielt i Midtøsten, fordi vi ikke selv har strategiske interesser i området. Norske politikere kan derfor også møte og diskutere med parter som andre ikke kan.

–Vi kan med hånda på hjertet si at vår drivkraft er å bygge en bedre situasjon enn det er i dag, sier han.

Kritisert Israels angrep

Brende, som selv møtte den israelske statsministeren, Benjamin Netanyahu bare timer før det israelske bakkeangrepet mot Gaza, for å forsøke å forhindre en opptrapping av konflikten, sier han er skuffet over det som skjedde. Møtet med Netanyahu skjedde i et bomberom under det israelske parlamentet Knesset.

–Jeg advarte sterkt mot bakkeangrep. Jeg har alltid tro på ledere som lytter og samtaler om ting, men jeg er skuffet over at de valgte den løsningen bare kort tid etter våre samtaler. Samtidig vet jeg at han har vært utsatt for et enormt press for å gjøre noe hjemme i Israel, sier Brende.

Han understreker at staten Israel har rett til å forsvare seg, men sier angrepene de har gjennomført er «feil og uproporsjonale»i forhold til angrepene de har vært utsatt for fra palestinsk side.

–Det er en total uakseptabel oppførsel. Fns høykommissær for flyktninger har bedt om en internasjonal gransking av det som er skjedd og det har jeg støttet, sier Brende, som peker på at ca. 900 personer er drept og 5000 er skadet, hovedsakelig sivile, siden konflikten startet.

–En skandale

Ministeren, som selv fikk Syria-konflikten tett på livet med terrortrusselen mot Norge, er kritisk til at FNs sikkerhetsråd ikke for lengst har greid å bli enige om en resolusjon om Syria. Mens Vesten grep inn militært, og også Norge deltok aktivt med jagerfly i Libya, der sikkerhetsrådet fattet en resolusjon, har spenningen mellom medlemmene i sikkerhetsrådet, blant annet Russlands støtte til Assad-regimet, forhindret en inngripen i Syria.

–Dette kommer til å gå et stort kapittel i historiefortellingene, dessverre, sier Brende, som sier det er en skandale at sikkerhetsrådet ikke er greid å bli enige. Utenriksministeren sier sikkerhetsrådet oftere burde fatte reaksjoner om konkrete operasjoner.

Ingen rolle i Syria

Ministeren er klar på at tiden for en eventuell militær aksjon fra Vesten for lengst er over. Nå er det bare en politisk løsning som er mulig. Brende sier til Adressa.no at en slik løsning bare er mulig om også Iran og Russland kan blir med på det. Deretter må en overgangsregjering på plass.

–Kan Norge ha en rolle å spille her?

–Vi er den sjette største humanitære giveren i denne regionen. Vi forsøker å jobbe opp mot Libanon, Tyrkia og Jordan, sier Brende, som selv har møtt ledere i landene i forsøk på å sikre at flyktninger og andre får nok humanitær hjelp. Dessverre er situasjonen i forhold til å hjelpe rammede i Syria enda verre.