- Å få denne prisen er som en drøm. Jeg er både enormt takknemlig og ydmyk, sa Maja Lunde (40) da hun fikk overrakt prisen av kulturminister Thorhild Wildvey.

I «Bienes historie» forteller Lunde tre sterke historier om relasjoner mellom foreldre og barn, om sorg og menneskets sårbarhet. Først tar hun oss tilbake til 1850-tallets England og menneskets første spede forsøk på å holde bier. Deretter forflytter hun romanen til nåtid og USA, før hun legger den tredje og avsluttende historien slutter til Kina i 2097. Til en framtid hvor biene er døde.

- Det er en roman om hvordan menneskeheten er avhengig av de aller minste ting i naturen, slik som bier. At temaet for boka har engasjert og truffet så bredt gjør meg veldig rørt, fastslår Lunde.

«Bienes historie» er Maja Lundes første voksenroman, men hun har tidligere skrevet romaner både for barn og ungdom.

- Men helt fra jeg fikk idéen til denne boka visste jeg at det måtte bli en voksenroman. Det har noe med tematikken og kompleksiteten i historiene, forklarer forfatteren for Adresseavisen. Men tilføyer samtidig at hun med glede har registrert at boka også treffer de unge.

Intensiv prosess

Arbeidet med boka beskriver hun som «veldig intensivt», og innrømmer samtidig at hun etter det første kicket av å få en god idé også følte tvil om den egentlig var så god likevel.

- Det var en periode hvor jeg mest følte at «joda, det kan jo gå bra likevel». Men da de positive tilbakemeldingene kom fra først forlaget (Aschehoug) og deretter også fra bokmessen i London, ble jeg styrket i troen på at jeg faktisk satt med noe godt, , smiler Maja Lunde.

Bokhandlerprisen er bokhandlernes egen pris, hvor deres ansatte stemmer fram sin favoritt blant årets norske bøker. Ti bøker var nominert til prisen, deriblant gamle tungvektere som Ketil Bjørnstad, Lars Saabye Christensen og Roy Jacobsen. Men etter det Adresseavisen erfarer vant Maja Lunde med stor margin.

Den viktigste prisen

Ifølge Aschehougs forlagssjef for skjønnlitteratur, Trygve Åslund, er Bokhandlerprisen den eneste av de mange litteraturprisene som virkelig utløser salg.

- For mye fokus på salg kan være negativt, men salg betyr faktisk at man når mange lesere. Og det er jo definitivt positivt, kommenterer Åslund.

Aschehoug opplyser at «Bienes historie» så langt er solgt i 57.000 eksemplarer, samtidig som tolv land har plukket opp boka.

- Allerede før boka var utgitt var den solgt til sju land, og det er veldig spesielt for en forfatter som ikke har skrevet voksenlitteratur tidligere. Grunnen vil jeg tro er at Maja Lunde i «Bienes historie» evner å tenke stort, samtidig som hun byr på en varm og nær tekst. Historiene byr dessuten både på stort alvor og god underholdning, om hvordan personlige valg kan få globale konsekvenser. Oppsummert: En glimrende bok, sier forlagssjefen fornøyd.