Jubilant: Gert Nygårdshaug fyller 70 år i dag. Bildet er tatt i forbindelse med utgivelsen av kriminalromanen «Pergamentet» i 2013. Foto: Kristin Svorte, Adresseavisen

I år er det også 50 år siden han debuterte som forfatter. Jubileet markeres med ny krimbok, «Budbringeren», som kommer til høsten.

Til avisa Østlendingen fortalte Nygårdshaug nylig at det igjen skal handle om Kripos-etterforsker Skarphedin Olsen. Denne gangen får han et oppdrag i Hessdalen i Holtålen kommune.

– Ettersom vi er i Hessdalen har det selvfølgelig noe med UFO-er å gjøre. I Hessdalen er det forskere på plass som forsker på de mange lysfenomenene, som blir funnet myrdet av uforklarlige grunner. Kripos-etterforsker Skarphedin Olsen er på fisketur i Hessdalen, og blir så klart involvert i drapsmysteriet, fortalte Nygårdshaug til Østlendingen om det som blir hans tolvte krimbok.

Nygårdshaug har utgitt oppimot 40 bøker, dikt, noveller, barnebøker og noveller. Ved siden av dette, har han vært en aktiv samfunnsdebattant. Mest kjent er han for regnskogstrilogien om indianergutten Mino. Den er oversatt til flere land og er blitt pensum både i norske og franske skoler. Også krimserien om Fredric Drum og Skarphedin Olsen har høstet rosende omtale, disse er også utgitt i mange land. Han har deltatt på en rekke bokmesser og festivaler, både innenlands og utenlands, og Gert Nygårdshaug en svært etterspurt forfatter, da temaene i hans romaner favner ulike og ofte meget aktuelle områder som religion, politikk og økologi. Han er født på Tynset, og bor i dag i Lier i Buskerud.

26. april kommer forfatteren til Trondheim. 70-åringen er kjent både som matelsker og for sine beskrivelser av mat. Under tittelen «Litterært måltid» samtaler han med tidligere Adressa-redaktør Gunnar Flikke på Alma's i Trondheim. Arrangementet er allerede utsolgt.

NTB/Bård Sande 959 14 360baard.sande@adresseavisen.no