Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Snart e-boksky i Norge

  •   NTB
(Foto: Erlend Aas/SCANPIX)

Foto: Erlend Aas/SCANPIX

Snart e-boksky i Norge

Endelig lanseres et felles norsk e-bokprosjekt.

Frostskadd vår

Eksotisk familiefortelling i godt tilgjengelig innpakning.

Rått fra Roth

Med denne fenomenale romanen avslutter Philip Roth (81) sitt mesterlige forfatterskap, etter 32 bøker.

Ikke djevelsk god

Litt vel innfløkt og litt vel enkel oppfølgerroman.

En ubestridelig god roman

Et liv der rammene er utydelige og holdepunktene ustødige, skildret av en forfatter med kanskje for fast grep om virkemidlene.

Rolv Wesenlund - mannen bak maskene

Mangfoldig og populær entertainer i fast biografi-grep.

Tidsreise i bokform

Trondheimspatriotene Rolf Rolfsen og Ivar Mølsknes har skrevet sin syvende bok om Trondheim for 50 år siden.

Gjenoppliver Lemen i Samfundet

Boklansering og konsert i ett fra Renberg, Knausgård og Tønes.

Avgrunnens folk

Mørk, mektig og mangestemmig roman om tyske unge menn ombord i verdens største slagskip, som i store deler av 2. verdenskrig ble liggende på vent i Fættenfjorden.

Bak mannen og myten

Grundig og solid, men ikke spesielt godt skrevet om opp- og nedturene til Johnny Cash.

En knall fotballskald

Uten tvil den mest personlige, skarpeste og underholdende fotballboken som hittil er skrevet på norsk.

(Foto: Erlend Aas/SCANPIX)

Foto: Erlend Aas/SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Etter flere forsinkelser lanseres nå endelig et felles norsk e-bokprosjekt. 4. april kan du laste ned e-bøker fra Bokskya.

– Bokskya er unik. Den er nærmest plattformuavhengig. Starter du å lese en bok hjemme på en iPad, kan du fortsette lesingen på mobilen når du sitter på toget. Bokmerkene synkroniseres, slik at du fortsetter der du slapp. Du får alltid tak i bøkene dine, sier administrerende direktør Edmund Austigard i Den norske Bokdatabasen.

Navnet Bokskya spiller på at bøkene lagres i «skya», altså på nettet, og at brukerne alltid har tilgang uansett hva slags leseenhet som brukes.

– På en nettbokhandel knytter du deg til Bokskya via kontoen din. Så kan du laste Bokskya ned til din smarttelefon eller ditt lesebrett og ha den liggende som en app på skrivebordet og få tilgang derfra, sier Austigard.

Han sier at det valgte HTML5-formatet sikrer bred distribusjon til Apple og Androids leseplattformer.Tviler på lønnsomheten

Mangeårig e-bokbruker og forfatter Eirik Newth har sittet i en referansegruppe som har testet Bokskya. Han tror den kommer til å fungere teknisk, men er mer i tvil om lønnsomheten.

– Jeg er veldig usikker på hvordan det kommer til å gå kommersielt. Jeg er ikke sikker på at den store kjernegruppen er klar for denne løsningen, som jo ikke er den enkleste. Det er også spennende å se hva prisene på e-bøkene blir. Jeg tror at mange vil fortsette å kjøpe sine e-bøker på engelsk, sier Newth.

Han mener en ny norsk e-bok må ligge på under 150 kroner for å treffe markedet.

– Jeg håper bransjen har vett til å legge prisen under det som har vært antydet. 300-400 kroner for en ny e-bok tror jeg ikke de kan ta, sier Newth.

Nå er det uklart om nye titler vil bli lansert 4. april. Det avhenger av om en avtale mellom forfatterne og forleggerne blir klar, skriver Aftenposten.

Newth sier at han neppe kommer til å kjøpe norske e-bøker i første omgang.

– Jeg kommer til å fortsette å kjøpe bøker på engelsk. Det er både enkelt og billig, sier Newth.Faglitteratur

Nettredaktør Anders Ericson i Norsk bibliotekforum har også fulgt e-bokbransjen i mange år.

– Jeg er spent på hva Bokskya har å tilby, spesielt innen faglitteratur, sier Ericson.

I siste nummer av Bibliotekforums nettutgave har han foretatt en stikkprøve der han sjekker et utvalg aktuelle fagbøker mot flere amerikanske nettbokhandlere.

– Jeg fant bare igjen to av fem aktuelle fagbøker i elektronisk form. Holder en seg kun til én nettbokhandel, fant jeg bare igjen en av fem. Jeg frykter at det samme kan bli tilfelle også med Bokskya, at det kun er bestselgerne som blir å få elektronisk, sier Ericson.Digitalisering

Edmund Austigard sier at han ikke har oversikt over hvor mange norske titler som blir tilgjengelig når Bokskya er klar til bruk 4. april.

– Det er forlagene som har den oversikten, vi har kun ansvaret for den tekniske løsningen, sier han.

Ifølge Aftenposten er Gyldendal klar med 500-600 titler, Aschehoug med Universitetsforlaget har rundt 350, og Cappelen Damm er allerede ute med 400-500 e-bøker. Disse tre forlagene er medeiere i Bokdatabasen, men alle forlag kan tilby e-bøker via Bokskya.

Austigard sier at det er en langsiktig visjon for Bokdatabasen å kunne tilby 100.000 e-bøker.

– Vi bør kunne tilby alle norske titler digitalt i løpet av en fem-tiårs periode, men da trengs det ekstramidler til digitalisering.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

comments powered by Disqus