Gå til mobilutgaven
forsiden

Snart e-boksky i Norge

 •   NTB
(Foto: Erlend Aas/SCANPIX)

Foto: Erlend Aas/SCANPIX

Snart e-boksky i Norge

Endelig lanseres et felles norsk e-bokprosjekt.
Leses nå:

Skuffende fra Egeland

Norges svar på Indiana Jones er tilbake i en slapp krim.

- Jeg er takknemlig for nerdene som gir innspill om feil

22. august utgis «Alltid tilgivelse», fjerde bind i Neshov-serien. Før det kan interesserte lese seg opp på de tre første bøkene i tidenes trønderske boksuksess.

«Den mest irriterende romanen jeg har lest»

Sjokkerende elendig sexbok kamuflert som årets mest sensasjonelle thriller.

«Sår, vond og god forlengende av Min Kamp-serien»

Tredje bok i Karl Ove Knausgårds bruksanvisning til verden for ei nyfødt datter, er en sår, vond og god forlengelse av «Min Kamp»-serien.

Et stort kjærtegn av en roman

Sjenerøs, lidenskapelig og røntgenskarp roman om Anna, en godt voksen jordmor, som begår en alvorlig feil på jobben.

Debutroman startet med en tweet

Å skrive barnebok var en innskytelse mens hun jobbet på et annet litterært prosjekt. Suksessen var umiddelbar, og nå skal debuten også utgis i Sverige og Danmark.

Hotellsex og tandemsykkel

Dunkel, moderne norsk noir om flyktninger som ikke krysser sine spor.

(Foto: Erlend Aas/SCANPIX)

Foto: Erlend Aas/SCANPIX

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Etter flere forsinkelser lanseres nå endelig et felles norsk e-bokprosjekt. 4. april kan du laste ned e-bøker fra Bokskya.

– Bokskya er unik. Den er nærmest plattformuavhengig. Starter du å lese en bok hjemme på en iPad, kan du fortsette lesingen på mobilen når du sitter på toget. Bokmerkene synkroniseres, slik at du fortsetter der du slapp. Du får alltid tak i bøkene dine, sier administrerende direktør Edmund Austigard i Den norske Bokdatabasen.

Navnet Bokskya spiller på at bøkene lagres i «skya», altså på nettet, og at brukerne alltid har tilgang uansett hva slags leseenhet som brukes.

– På en nettbokhandel knytter du deg til Bokskya via kontoen din. Så kan du laste Bokskya ned til din smarttelefon eller ditt lesebrett og ha den liggende som en app på skrivebordet og få tilgang derfra, sier Austigard.

Han sier at det valgte HTML5-formatet sikrer bred distribusjon til Apple og Androids leseplattformer.Tviler på lønnsomheten

Mangeårig e-bokbruker og forfatter Eirik Newth har sittet i en referansegruppe som har testet Bokskya. Han tror den kommer til å fungere teknisk, men er mer i tvil om lønnsomheten.

– Jeg er veldig usikker på hvordan det kommer til å gå kommersielt. Jeg er ikke sikker på at den store kjernegruppen er klar for denne løsningen, som jo ikke er den enkleste. Det er også spennende å se hva prisene på e-bøkene blir. Jeg tror at mange vil fortsette å kjøpe sine e-bøker på engelsk, sier Newth.

Han mener en ny norsk e-bok må ligge på under 150 kroner for å treffe markedet.

– Jeg håper bransjen har vett til å legge prisen under det som har vært antydet. 300-400 kroner for en ny e-bok tror jeg ikke de kan ta, sier Newth.

Nå er det uklart om nye titler vil bli lansert 4. april. Det avhenger av om en avtale mellom forfatterne og forleggerne blir klar, skriver Aftenposten.

Newth sier at han neppe kommer til å kjøpe norske e-bøker i første omgang.

– Jeg kommer til å fortsette å kjøpe bøker på engelsk. Det er både enkelt og billig, sier Newth.Faglitteratur

Nettredaktør Anders Ericson i Norsk bibliotekforum har også fulgt e-bokbransjen i mange år.

– Jeg er spent på hva Bokskya har å tilby, spesielt innen faglitteratur, sier Ericson.

I siste nummer av Bibliotekforums nettutgave har han foretatt en stikkprøve der han sjekker et utvalg aktuelle fagbøker mot flere amerikanske nettbokhandlere.

– Jeg fant bare igjen to av fem aktuelle fagbøker i elektronisk form. Holder en seg kun til én nettbokhandel, fant jeg bare igjen en av fem. Jeg frykter at det samme kan bli tilfelle også med Bokskya, at det kun er bestselgerne som blir å få elektronisk, sier Ericson.Digitalisering

Edmund Austigard sier at han ikke har oversikt over hvor mange norske titler som blir tilgjengelig når Bokskya er klar til bruk 4. april.

– Det er forlagene som har den oversikten, vi har kun ansvaret for den tekniske løsningen, sier han.

Ifølge Aftenposten er Gyldendal klar med 500-600 titler, Aschehoug med Universitetsforlaget har rundt 350, og Cappelen Damm er allerede ute med 400-500 e-bøker. Disse tre forlagene er medeiere i Bokdatabasen, men alle forlag kan tilby e-bøker via Bokskya.

Austigard sier at det er en langsiktig visjon for Bokdatabasen å kunne tilby 100.000 e-bøker.

– Vi bør kunne tilby alle norske titler digitalt i løpet av en fem-tiårs periode, men da trengs det ekstramidler til digitalisering.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus