Gå til mobilutgaven
forsiden

- «Hel ved» er rasistisk

 •   KAJA KORSVOLD / BT.NO
Ikke helt ved: Lars Mytting mener kritikken ikke rammer hans bok. - Ved er viktig over hele verden, sier han.
(Foto: CHRISTIAN ELGVIN)

Ikke helt ved: Lars Mytting mener kritikken ikke rammer hans bok. - Ved er viktig over hele verden, sier han. Foto: CHRISTIAN ELGVIN

- «Hel ved» er rasistisk

«En trussel» mot likestilling og integrering av innvandrere, det sier den svenske etnologen Jonas Engman om Lars Myttings suksessbok «Hel ved».
Leses nå:

Skuffende fra Egeland

Norges svar på Indiana Jones er tilbake i en slapp krim.

- Jeg er takknemlig for nerdene som gir innspill om feil

22. august utgis «Alltid tilgivelse», fjerde bind i Neshov-serien. Før det kan interesserte lese seg opp på de tre første bøkene i tidenes trønderske boksuksess.

«Den mest irriterende romanen jeg har lest»

Sjokkerende elendig sexbok kamuflert som årets mest sensasjonelle thriller.

«Sår, vond og god forlengende av Min Kamp-serien»

Tredje bok i Karl Ove Knausgårds bruksanvisning til verden for ei nyfødt datter, er en sår, vond og god forlengelse av «Min Kamp»-serien.

Et stort kjærtegn av en roman

Sjenerøs, lidenskapelig og røntgenskarp roman om Anna, en godt voksen jordmor, som begår en alvorlig feil på jobben.

Debutroman startet med en tweet

Å skrive barnebok var en innskytelse mens hun jobbet på et annet litterært prosjekt. Suksessen var umiddelbar, og nå skal debuten også utgis i Sverige og Danmark.

Hotellsex og tandemsykkel

Dunkel, moderne norsk noir om flyktninger som ikke krysser sine spor.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Bt.no skriver i dag om det svenske raseriet mot det som vi sannsynligvis oppfatter som en helt uskyldig bok om ved.

«Et hot» mot likestilling og integrering av innvandrere, det sier den svenske etnologen Jonas Engman til svenske Expressen. En lengre artikkel om Lars Mytting bok som på svensk heter: «Ved: allt om huggning, stapling och torkning – och vedeldningens själ»avsluttes med Engmans kritikk.

- Det er ikke uproblematisk at det skapes bastioner som står i strid med idealene om likestilling og integrasjon, sier Engman til Aftenposten.

«Konservative holdninger»

- Det handler om en slags nostalgi over et bondesamfunn og det svenske «folkhemmet». Vi hyller forestillingen om tidligere tider og et selvforsørget samfunn, sier Engman og fortsetter:

- Vi tror vi kan slippe inn alle og bli likestilte, men jeg er overbevist om at det finnes dype konservative holdninger som ingen vil se, sier Engman.

- Ser spøkelser ved høylys dag

Den norske kulturforskeren Olav Christensen sier Engmans uttalelser grenser til konspirasjonstenkning.

- Denne mannen ser spøkelser ved høylys dag. Påstandene mangler enhver form for belegg i empiri. Dette er i samme klasse som den svenske forskeren som mente at Kardemommeby var kjønnsdiskriminerende, hun hadde ikke fått med seg at Tante Sofie var en maktperson som omgjorde de barske røverne til vaskehjelper.

- Er det typisk svensk, å være så redd for ikke å være tidsriktig?

- Nei, det vil jeg ikke si. Det finnes nok av forvirrede folk på hjemmebane. Hvis du først søker etter noe som kan virke truende, kan du finne det mange steder.

- Er vi så redde i Skandinavia for ikke å være åpne nok for andres kultur, at vi ikke tør å vise frem vår egen?

- Vedhugst er selvfølgelig en del av vårt tradisjonelle livsmønster, som vi på grunn av moderniseringen har fått et fjernt forhold til. Det er først og fremst på hytta at dette med ved er en aktivitet i dag. Det er ikke noe ekskluderende i det, akkurat som det ikke er noe fascistisk i det å gå danse folkedans eller gå på et folkemuseum.

- Og det truer ikke likestillingen heller, dette å hugge ved?

- Selv om denne boken er en typisk gubbebok som i uvanlig grad appellerer til menn, kan man ikke si det. Den truer likestillingen i like liten grad som det at menn pusser båt. Jeg tolker dette som et banalt utslag av nabomisunnelse, sier Olav Christensen.

- Viktig i hele verden

Forfatteren Lars Mytting mener kritikken ikke rammer hans bok overhodet.

- Det er vanskelig å ta dette på alvor. Hvis man skal snakke om ved og innvandring, så er det bare to stammer i verden som ikke bruker ved. Det er en stamme i Kongo og en stamme i Andamanene, en øygruppe utenfor India.

På Elverum har det faktisk vært arrangert hogstkurs for innvandrere. Det var veldig populært. Uansett hvor du kommer hen i verden er ved viktig. De to landene som har høyest vedforbruk per innbygger er Bhutan og Tadsjikistan, sier Mytting.

 

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus