Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

- «Hel ved» er rasistisk

  •   KAJA KORSVOLD / BT.NO
Ikke helt ved: Lars Mytting mener kritikken ikke rammer hans bok. - Ved er viktig over hele verden, sier han. (Foto: CHRISTIAN ELGVIN)

Ikke helt ved: Lars Mytting mener kritikken ikke rammer hans bok. - Ved er viktig over hele verden, sier han. Foto: CHRISTIAN ELGVIN

- «Hel ved» er rasistisk

«En trussel» mot likestilling og integrering av innvandrere, det sier den svenske etnologen Jonas Engman om Lars Myttings suksessbok «Hel ved».

Frostskadd vår

Eksotisk familiefortelling i godt tilgjengelig innpakning.

Rått fra Roth

Med denne fenomenale romanen avslutter Philip Roth (81) sitt mesterlige forfatterskap, etter 32 bøker.

Ikke djevelsk god

Litt vel innfløkt og litt vel enkel oppfølgerroman.

En ubestridelig god roman

Et liv der rammene er utydelige og holdepunktene ustødige, skildret av en forfatter med kanskje for fast grep om virkemidlene.

Rolv Wesenlund - mannen bak maskene

Mangfoldig og populær entertainer i fast biografi-grep.

Tidsreise i bokform

Trondheimspatriotene Rolf Rolfsen og Ivar Mølsknes har skrevet sin syvende bok om Trondheim for 50 år siden.

Gjenoppliver Lemen i Samfundet

Boklansering og konsert i ett fra Renberg, Knausgård og Tønes.

Avgrunnens folk

Mørk, mektig og mangestemmig roman om tyske unge menn ombord i verdens største slagskip, som i store deler av 2. verdenskrig ble liggende på vent i Fættenfjorden.

Bak mannen og myten

Grundig og solid, men ikke spesielt godt skrevet om opp- og nedturene til Johnny Cash.

En knall fotballskald

Uten tvil den mest personlige, skarpeste og underholdende fotballboken som hittil er skrevet på norsk.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Bt.no skriver i dag om det svenske raseriet mot det som vi sannsynligvis oppfatter som en helt uskyldig bok om ved.

«Et hot» mot likestilling og integrering av innvandrere, det sier den svenske etnologen Jonas Engman til svenske Expressen. En lengre artikkel om Lars Mytting bok som på svensk heter: «Ved: allt om huggning, stapling och torkning – och vedeldningens själ»avsluttes med Engmans kritikk.

- Det er ikke uproblematisk at det skapes bastioner som står i strid med idealene om likestilling og integrasjon, sier Engman til Aftenposten.

«Konservative holdninger»

- Det handler om en slags nostalgi over et bondesamfunn og det svenske «folkhemmet». Vi hyller forestillingen om tidligere tider og et selvforsørget samfunn, sier Engman og fortsetter:

- Vi tror vi kan slippe inn alle og bli likestilte, men jeg er overbevist om at det finnes dype konservative holdninger som ingen vil se, sier Engman.

- Ser spøkelser ved høylys dag

Den norske kulturforskeren Olav Christensen sier Engmans uttalelser grenser til konspirasjonstenkning.

- Denne mannen ser spøkelser ved høylys dag. Påstandene mangler enhver form for belegg i empiri. Dette er i samme klasse som den svenske forskeren som mente at Kardemommeby var kjønnsdiskriminerende, hun hadde ikke fått med seg at Tante Sofie var en maktperson som omgjorde de barske røverne til vaskehjelper.

- Er det typisk svensk, å være så redd for ikke å være tidsriktig?

- Nei, det vil jeg ikke si. Det finnes nok av forvirrede folk på hjemmebane. Hvis du først søker etter noe som kan virke truende, kan du finne det mange steder.

- Er vi så redde i Skandinavia for ikke å være åpne nok for andres kultur, at vi ikke tør å vise frem vår egen?

- Vedhugst er selvfølgelig en del av vårt tradisjonelle livsmønster, som vi på grunn av moderniseringen har fått et fjernt forhold til. Det er først og fremst på hytta at dette med ved er en aktivitet i dag. Det er ikke noe ekskluderende i det, akkurat som det ikke er noe fascistisk i det å gå danse folkedans eller gå på et folkemuseum.

- Og det truer ikke likestillingen heller, dette å hugge ved?

- Selv om denne boken er en typisk gubbebok som i uvanlig grad appellerer til menn, kan man ikke si det. Den truer likestillingen i like liten grad som det at menn pusser båt. Jeg tolker dette som et banalt utslag av nabomisunnelse, sier Olav Christensen.

- Viktig i hele verden

Forfatteren Lars Mytting mener kritikken ikke rammer hans bok overhodet.

- Det er vanskelig å ta dette på alvor. Hvis man skal snakke om ved og innvandring, så er det bare to stammer i verden som ikke bruker ved. Det er en stamme i Kongo og en stamme i Andamanene, en øygruppe utenfor India.

På Elverum har det faktisk vært arrangert hogstkurs for innvandrere. Det var veldig populært. Uansett hvor du kommer hen i verden er ved viktig. De to landene som har høyest vedforbruk per innbygger er Bhutan og Tadsjikistan, sier Mytting.

 

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

comments powered by Disqus