Veteranforfatter Jon Michelet stjal showet på Oktobers høstlansering onsdag. Foto: JanO

- Tankskipsfarten spilte en avgjørende rolle for utfallet av andre verdenskrig. Men i påtagelig liten grad er den blitt omtalt i internasjonal krigslitteratur, sier Jon Michelet.

Dette misforholdet gjør Michelet noe med når bind 2 i romanserien «En sjøens helt» utgis i oktober. I «Skytteren» følger vi nå nitten år gamle Halvor Skramstad som lettmatros på et av verdens støreet tankskip, M/T Iberia av Oslo.

Oppdraget er viktig og krevende: å frakte flybensin til Storbritannia i en avgjørende fase av Battle Of Britian.

Gjemt bak sølje

Oktober forlag presenterte onsdag sin høstkatalog, med en rekke sterke forfatternavn. De to største, Dag Solstad og Jon Michelet, hadde litt forskjellig profil på lanseringen.

Dag Solstad, som kommer med slektsromanen «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591 - 1895», satt gjemt bak en sølje gjennom hele presentasjonen. Hans gamle kompis Jon Michelet sprudlet oppe på podiet.

Jon Michelet fikk en ny vår som forfatter med gigantsuksessen «En sjøens helt - skogsmatrosen» i fjor. Den er hittil trykt i 110 000 eksemplarer. Det er ikke noen tvil om at suksessen har gjort ham godt.

Egne erfaringer

I  nye bukseseler og med et ferskt sår i panna etter et ublidt møte med propellen på sin egen båt, fortalte han en lydhør forsamling både om hans egen erfaringer med fyll, sex, slåssing og hardt arbeid som sjømann på tankskip på tidlig 60-tall, og krigsseilerenes mindre muntre opplevelser under krigen.

Michelet møtte i år 80 av de gjenlevende norske krigsseiler på et arrangement  i Tønsberg, og fikk mye ny info om deres opplevelser.

Den eldste krigsseileren, nå 102 år, fortalte dramatiske historier om at krigsseilere som ble shanghaiet på engelsk jord i de første krigsårene.

- Hvorfor har du ikke fortalt dette før, spurte Michelet.

- Ingen har spurt meg, svarte 102-åringen.