Tor Erik Sørensen og Trine Søraa forteller om historien til skulpturen på kirkegården ved Nidarosdomen. Foto: André Berntsen

Som kjent har ikke alltid trønderhovedstaden hett Trondheim. Under navnestriden i 1930 gikk over 20 000 mennesker i demonstrasjonstog for å protestere mot Stortingets vedtak om å kalle byen Nidaros. Partiet Høire ønsket at byen skulle hete Trondhjem, og gjorde Trondhjemsrosen til symbolet deres under navnekampen.

- Det er litt snodig at Høyre-symbolet ruver over Rita Ottervik på rådhuset, sier Tom Erik Sørensen.

Raseriet over vedtaket i Stortinget var så stort at de måtte gi seg, og Trondhjemsrosen er fortsatt et symbol på byen.

Menneskelige historier

Dette er en av fortellingene i den nye boken «Historiske Trondheim» skrevet av Tom Erik Sørensen og Trine Søraa. Boken er basert på radioreportasjene på NRK om historiske Trondheim.

- Vi er glade i historien, og ikke alltid de offisielle historiene, men de små historiene som kanskje forteller en litt annen versjon, sier byguide, og nå forfatter, Trine Søraa.

Menneskene fra historiske Trondheim er en stor del av fortellingene i boken til forfatterparet.

- I historieformidlingen er menneskene en del av fargene. Vi vil heller hente frem mange av fargene slik at vi får formidlet historien på en levende måte, sier Søraa.

Oppdage Trondheim på nytt

Et av målene med boka er at folk skal oppdage deler av byen sin på nytt og kanskje bli litt nysgjerrige på historien til Trondheim.

- Vi har en del kuriøse fortellinger. Hvis man, for eksempel, ser på Stiftsgården fra Stiftsgårdsparken ser du at det ikke er ordentlige vinduer på baksiden. Det er malte treplater som ser ut som vinduer, forteller Sørensen.

Ut på tur

I boken er det også flere QR-koder som lenker til radioreportasjer på nett.

- Vi vil at boken skal kunne være med folk på tur. På den måten kan man også høre på reportasjene mens man vandrer i byen, og vi håper at dette vil kunne gi en merverdi til boken, sier Sørensen.