– Et veldig sterkt heroin er nå i omløp, og vi frykter at dette kan bli et år med mange overdoser, advarer fagkoordinator Jan Erik Skjølås ved overdoseteamet.

Hittil i år har det blitt tatt 13 overdoser i Trondheim, og overdoseteamet i Trondheim er bekymret. Ved inngangen til mai i fjor var det 15 overdoser, og Jan Erik Skjølås frykter at tallet i år blir høyere. Etter gårsdagens overdoser rykker han nå ut for å advare mot en spesiell sterkt type brunt heroin:

– Dette stoffet er så sterkt at brukerne ikke klarer å dosere det rett. Dersom de doserer det på vanlig måte, går de rett i dørken. Ut ifra informasjonen vi har fått om hvordan stoffet ser ut og virker, kan det tyde på gårsdagens tre overdoser skyldtes det samme heroinet, sier Skjølås.

– Livsfarlig

Selv om det var en ung kvinne som døde som følge av overdose i går, er heroinet også farlig for eldre brukere:

– De andre overdosene har blitt tatt av folk som har vært narkomane en stund, og det tyder på at dette stoffet er ekstra sterkt. Stoffet er selvfølgelig enda farligere for mer uerfarne brukere. Dersom noen prøver heroin for første gang – og bruker dette stoffet – er det rett og slett livsfarlig. Da skal det lite til før det settes en overdose, advarer fagkoordinatoren.

Informerer narkomane

Overdoseteamet informerer nå de narkomane om hvordan de skal forholde seg til situasjonen.

– De må alltid være flere sammen når de injiserer dopet, og de må prøve seg fram til hvordan stoffet virker på hver enkelt. De bør starte med små doser – gjerne en fjerdedel av vanlig dose. Dersom noen går i overdose, må man gi smertestimuli ved å klype på innside av lår, armer og steder som gir sterk smerte slik at pasienten våkner. Og kjempeviktig: Pasienter med overdose på heroin skal aldri legges i stabilt sideleie, understreker Jan Erik Skjølås.

Fagkoordinator Jan Erik Skjølås ved overdoseteamet i Trondheim advarer mot livsfarlig heroin på gata i Trondheim. Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM