Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Aktuell smak av India

  •   Anmeldt av OLE JACOB HOEL

Aktuell smak av India

Giftig spenning fra et New Delhi i spennet mellom tradisjon og fornyelse.

Ellevill vintur

VIN: Forfatterparet Klaus Hagerup og Bibbi Børresen har vært på vintur i Italia igjen. «Gyldne dager og dype viner» har blitt en morsom bok.

Holder mer enn den lover

BOK: «Åtseldyr» fra Eystein Hansen starter omstendelig og utmattende, men skrus til etter hvert.

Kan en vits fortelles for ofte?

BOK: Det er det sentrale spørsmålet tekstforfatterteamet bak «Nytt på nytt» og tøysekoppen Knut Nærum må ha stilt seg da de skrev «Busemannen».

En varig fest

BOK: En ny krim av Burke er en stenk bursdag, en dæsj julaften, sjampis på 17. mai og ei uke under parasoll – på én gang.

Livets arkitektur

BOK: Merethe Lindstrøms «Arkitekt» er et knippe raffinerte noveller. Eksistensielt, ømt og vart om å mestre egen sårbarhet.

Kritikk og jubel

BOK: Knausgårds «Sjelens Amerika» er en rekke essays som strutter av velopplagthet og viten, om kunstens rolle som nødvendig næring for sjelen.

Helt konge!

BOK: Stephen Kings «22.11.63» er ren lesemagi fra en av de ypperste utøverne av underholdningsfaget.

5

TJENESTPIKEN SOM FORSVANT

  •   Anmeldt av OLE JACOB HOEL

Tarquin Hall:Tjenestepiken som forvantOversatt av Heidi GrindePerleblekk forlagDet er andre gang jeg blir forbløffet av en bok av Tarquin Hall. Første gang var hans personlige portrett av Øst-London i «Salaam Brick Lane - tilbake til et fremmed London», en personlig beretning som samtidig er det beste byportrettet av det moderne London jeg har lest.Så er det denne, den første i en serie av hittil tre krimbøker om privatdetektiv Vish Puri som driver Ytterst privat etterforskning ltd i New Delhi.Den første assosiasjonen en får er «damenes detektivbyrå» av Alexander MacCall Smith, der nåtid og tradisjoner møtes i Botswana. Også her er det en munter grunntone, og mye av både humoren og spenningen ligger i brytningen mellom koloniminner og den nye mer sleske moderne imperialisme, i raljeringen over grunnleggende samfunnsproblem som korrupsjon og skrøpelige samfunnsstrukturer, mellom nedarvet kultur og kjønnsroller og «den nye tid». Som MacCall Smith leker også Hall med ånden fra de gamle detektivhelter, det er mye Hercule Poirot i Vish Puri, Indias beste privatdetektiv.Men Tarquin Hall stikker litt hardere og dypere, og «hyggen» er ikke for påtrengende.I «Tjenestepiken som forsvant» møter vi et moderne og på mange måter nedslående Delhi., her er skruppelløse nyrike, som herjer som de vil mot et delvis korrupt, delvis parodisk ineffektivt politikorps. Hvem kan forvente hjelp når en trenger det fra en politistasjon som er uten telefon på grunn av ubetale regninger? Vi møter hele landsbyer ødelagt av forurensende industri, vi opplever unge jenter som blir funnet døde - men ikke identifisert, som blir kremert og glemt etter et døgn.Men midt oppe i dette, den trinne Vish Puri i sin lue av ekte tweed, innkjøpt i Picadilly - med sin elskede familie og etterforskerstyrke av med vakre «Nattkrem» og engstelige «Lysrør» i spissen.Puri er ubestikkelig og genial, en hedersmann med bare noen få svakheter. Han spiser for mye, lever for usunt, og så er han pompøst selvgod når han doserer om sine oppdagelser, akkurat som sin belgiske kollega Poirot. Men Poirot hadde ikke en mamma som driver egen etterforskning i smug.Det er mye spenning, mye humor og fremfor alt mye smak av India i denne første boka, som dels handler om den store saken: mordet på en rik manns tjenestejente, dels om mange små sjekker av bakgrunnen brud eller brudgoms bakgrunn i planlagte ekteskap.Halls skjønnlitterære prosjekt i Delhi er egentlig ganske likt hans essayistiske portrett av multikulturelle London. Han tar oss med på en tur i byen, vi lukter og smaker på den - og vi skjønner sammenhengene, hvorfor ting er som de er.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Disqus