Kongen av grøss, Stephen King, har holdt det gående siden 70-tallet, kvaliteten de siste årene har vært ujevn, men denne! Romanen kom på engelsk i 2011, og Schibsted har timet den norske utgivelsen godt, da det om ikke lenge er 50 år siden John F. Kennedy ble skutt.

Bokas hovedperson, Jake Epping, jobber som lærer i Lisbon Falls, Maine. En dag blir han kontaktet av Al, som driver en kafé. Det viser seg at Al har funnet en trapp i bakrommet på kaféen som fører tilbake til 1958. Til å begynne med brukte han den til å handle billig kjøtt som han tok med tilbake og serverte gjestene, men etter en stund ville han benytte muligheten til å gjøre noe godt for menneskeheten. Al har imidlertid blitt kreftsyk, og han får overtalt Epping til å forsøke å fullføre oppdraget han har påbegynt – å forhindre drapet på John F. Kennedy i 1963.

Uansett hvor lang tid du oppholder deg i 1958 og framover, har det kun gått to minutter av vår egen tid når man vender tilbake. Og for hver tur man tar tilbake så nullstiller man de handlingsforløp tidligere tidsreiser har ført til. Mer skal vi ikke røpe. Annet enn å si at det er en kjærlighetshistorie her også – ikke helt uten komplikasjoner.

En av Kings fremste egenskaper er å skrive fram troverdige, levende personer, noe denne boka er full av. King skaper en verden det er deilig å oppholde seg i; fabelaktig godt skildret, med streif av nostalgi, og hvor han med presisjon skildrer miljøet og tidsepoken slik at man griper etter hatten man ikke har når man skal en tur på butikken under lesningen. Skeptisk til tidsreiseaspektet, sier du? Jeg kan love deg at det vil du raskt glemme under lesningen. Dette er proff, spennende og rørende underholdning. Boka er en sidevender av de helt sjeldne, dette er en klassiker. Og for en slutt!