Litt pompøst kan en kalle Eystein Hanssen en uslepen diamant i norsk krim. De fleste krimbøker lover mye, men ender i lite. Hanssen er dårlig på innsalg, men belønner den tålmodige leser.

Introen i hans fjerde krim byr på hundre sider med graving og kryping i en jordkjeller på Ruseløkka og et tilhørende undergrunnssystem fra krigens dager. Det er mange sider om ganske lite. Hovedperson Elisabeth Rathkes (Elli) sliter dessuten med hund hun ikke rekker å ta seg og en mor som kanskje er syk. Og så er hun amorøs, hennes utkårede kan inkluderes i en liste over mistenkte for en forbrytelse det tar lang tid før vi aner hva egentlig består av. Vi presenteres for utgraving av tilsynelatende endeløs lang rekke dyrelevninger, som av ukjent grunn blir høyprioritert av politiet.

Når først plottet avdekkes, mangler det derimot ikke originalitet og drama. Historien avdekker et kynisk pengemiljø med dekadente festvaner, utnyttelse av aupairer på Oslo vest med mye mer.

Thailandske Elli og hennes kollega Nereng utgjør en fin etteroforskerduo. Men også plottløsningen blir enkel, og Hanssen henfaller til sjangerens forenklinger. Utpekingen av de skyldige blir aldri det store spenningsmomentet. Det er ikke mange å velge blant. Likevel, i en sjanger preget av store fakter og overdreven action er Hanssen bøker et korrektiv. «Åtseldyr» byr på litterær fordypning og et sammensatt persongalleri.

I dagens papirutgave av Adresseavisen kan du også lese anmeldelsene av følgende bøker:

Ut på tur!

Byguiden som inspirerer til nye vandringer i egen by.

Terje Bratberg: Byguiden - Vandringer i Trondheim

Rimbereid treffer tonen

Øyvind Rimbereid: Orgelsjøen

De siste vitnene

For å si det med Elie Wiesel: Glemselen vil være fiendens definitive triumf. I denne derfor viktige boken står de siste

kvinnelige tidsvitnene fram med rystende opplevelser av Holocaust.

Jakob Lothe (red.): Kvinnelige tidsvitner

Distansert

Sympatisk, men noe traust og distansert.

Knut Lindh: Blindebukk

Robust miljøkrim

Oljeboomen er over, da blir det flere bitre bitende i tomme krybber i en solid og troverdig spenningshistorie fra Shetland.

Ann Cleeves: Dødvann

Tar helt av

Boka åpner som Child på sitt beste, slutter som krim på sitt verste.

Lee Child: Verdt å dø for

Første fly hjem takk!

Kriminalroman som er best på det som ikke har med krimgåten å gjøre.

Knut Faldbakken: Turisten

Fengslende om fanger

Vetle Lid Larssen: 1001 natt