Deres første vinbok hadde Toscana som utgangspunkt. «Svarte haner og ville griser» var noe helt nytt innen vinlitteraturen. Humor, hverdagsliv, diskusjoner og solid faglig vinkunnskap i skjønn forening ble en god følgesvenn for nordmenn på Italia-tur. Den neste boken handlet om Piemonte («Lykke i Piemonte»), og nå har paret med utvalgte venner (tegner Nils Ole Oftebro og fotograf Tom Karlsen) vært på rundtur i den tredje av Italias store vinregioner, Veneto.

«Gyldne dager og dype viner» er en inngående beskrivelse av en ellevedagers hektisk mat- og vinreise i Veneto, lekende og uformelt skrevet og bekrevet. Klaus Hagerup er en impulsiv og lite selvhøytidelig forfatter, men også en god observatør og flanør. Når han i tillegg har brukt Norges første Master of wine, Arne Ronold, til å kvalitetssikre de vinfaglige delene, er resultatet en bok både til å bli underholdt og bli klok av.

Det er en annerledes mat- og vinbok som serveres også denne gangen. For noen vil det nok bli i overkant detaljert når Klaus Hagerup beskriver inngående alle vinene de fikk smake hos de tolv vinprodusentene som ble besøkt, samt vinene som ble drukket til lunsj og sene middager. Styrken for lesere som vil bruke boken som en reiseguide, er de gode tipsene. Hagerup & Co har til fulle utnyttet lokalkunnskapen til vinfolk de møter til å finne frem til de mest interessante spisestedene i regionen. Ikke nødvendigvis de mest kjente, men utvilsomt noen av de beste. Det blir også en ekstra dimensjon over boken når den dessuten inneholder oppskrifter på mye av det som blir spist underveis på turen.

Dette er en bok som gir deg lyst og inspirasjon til å reise til Veneto. Du kjenner duften av blomstrende kirsebærtrær, du ser for deg åssider med bugnende vinranker og du ønsker å besøke lokale delikatessebutikker for å kjøpe osten Monte Veronese. Reisefortellingen er krydret med lattervekkende sideblikk, skarpe observasjoner, nødvendige fakta og ikke minst - som før nevnt - gode tips om viner, mat, restauranter og hoteller.

Fredrik Skavlan var illustratør i de to første Italia-bøkene, denne gangen er det Nils Ole Oftebro som sjarmerende tegner reisefølget, landskap og personer de møter underveis. Gode landskaps- og kjellerbilder fra Tom Karlsen hører også med i en bok som ikke bør bli den siste om Italia og dets vinregioner. Nå venter vi spent på reisen til Sicilia...

P.S.: Klaus Hagerup og Bibbi Børresen holder spesialseminar om sin nye bok på vinmessen VinPuls på Royal Garden førstkommende mandag (11. november). Der forteller de om reisen i Veneto-regionen, kombinert med smaking av noen av vinene de beskriver i boken.

Anmeldt av ULF DALHEIM

Billetter til vinmessen kjøper du på: http://vinpuls.hoopla.no/sales/vinpulsmesse/