Munnspiller Sigmund Groven er solist når Sør-Trøndelag Orkesterforening inviterer til vårkonsert søndag. Groven fylte nylig 70 år og er fortsatt aktiv som musiker og komponist.

– Jeg bruker å si at så lenge helsa er bra, det fortsatt er moro å drive med dette – og folk vil høre på meg, så driver jeg på, sa Groven i et intervju med Kari Sørbø i NRK P1+ sin Frokostradio 16. mars.

Tolkningen av Henning Sommerros «Vårsøg», som i mange år ble brukt i NRK radios «Nattønsket», og «Reodors ballade» fra «Flåklypa Grand Prix» er blant de mest folkekjære innspillingene til musikeren.

Groven var også på scenen da Benny Borg opptrådte med «God morgen min kjære» på Lindmo på NRK 12. mars. Se sendingen her.

Verdens beste

Norsk munnspillforum, hvor Groven er aktiv medlem, slo på 70-årsdagen fast at Groven er «en av verdens beste utøvere på kromatisk munnspill». Det kromatiske munnspillet har en knapp på siden, slik at man kan spille i alle tonearter på ett munnspill. Folk flest kjenner nok best det diatoniske munnspillet, også kalt «bluesmunnspill», som er låst til én toneart.

I tillegg til konsertvirksomheten driver Sigmund Groven fortsatt med undervisning. I radiointervjuet fortalte han også at han de siste 20 årene har reist mye i Øst-Asia, hvor det kromatiske munnspillet er et høyt aktet instrument. Han har reist mye til blant annet Japan, Hong Kong og Taiwan og Singapore. Til høsten skal han på ny turne til Sør-Korea.

– Der borte er det veldig mange unge som er ivrige og arbeider målbevisst for å lære seg instrumentet ordentlig, fortalte Groven til programleder Kari Sørbø.

Les mer om Sigmund Groven på leksikonet Allkunne

Spiller Sommerro

I tillegg til verker av Groven selv, spiller orkesteret musikk av nordiske komponister som Henning Sommerro, Kolbjørn Ofstad, Kurt Atterberg, Fredrik Pacius og Jon Leifs. Dirigent er Tormod Knapp.

Det skjer i Frimurerlogen søndag 17. april klokken 18.00.