Når skottene spiller under Pstereo-festivalen til helgen, er det nemlig bare fire uker til landet holder sitt viktigste valg noensinne.

Utfallet av avstemmingen 18. september vil avgjøre om det mektige Storbritannia skal splittes opp. Igjen blir England og Wales, sammen med Nord-Irland. Skottene kan finne på å kaste loss og prøve seg alene for første gang på over 300 år.

Rockerne i Biffy Clyro er blant dem som håper at denne sommeren blir Skottlands siste under britisk åk.

– Skottene er en minoritet på fem millioner mennesker, sa frontfigur Simon Neil til Adresseavisens festivalmagasin før sommeren.

Han mener valgsystemet på De britiske øyer er urettferdig for hans landsmenn.

– Vi har aldri valgt David Cameron som britisk statsminister.

Hvis skottene hadde fått bestemme ville landet hatt en statsminister fra arbeiderpartiet, ikke fra de konservative.

– Det kan da ikke være riktig at det skal være sånn, spør Neil retorisk.

- Unionen fungerer ikke

Meningsmålingene viser at i underkant av 40 prosent av skottene ønsker uavhengighet, mens 13 prosent ikke har bestemt seg ennå. Det antas at ja-siden vil mobilisere i valgkampinnspurten. Resultatet av avstemmingen er derfor i høyeste grad usikker.

En av årsakene til at Simon Neil allerede nå vet at han kommer til å stemme for løsrivelse, er den sosiale nøden han ser i hjemlandet.

– Det er altfor mange skotter som går uten arbeid og sosiale rettigheter. Det er vanskelig å få jobb og bolig for folk i etableringsfasen.

Han understreker at han ikke har noe mot en union i seg selv.

– Problemet er at den verken fungerer prinsipielt eller i praksis, sier sangeren og gitaristen.

– Gratulerer med jubileet

Simon Neil sier Norge er et forbilde for hvordan et uavhengig Skottland bør være.

– Norge er veldrevet, med få av de problemene vi har i Skottland i dag. Jeg ser absolutt på Norge som en rollemodell, sier Neil.

Han var ikke klar over at Norge i disse dager feirer sin egen uavhengighet og grunnlov. En kort innføringen i norsk historie, gjør imidlertid sangeren enda mer overbevist om at sammenligningen mellom Norge og Skottland er relevant.

– Gratulerer så mye til alle nordmenn med uavhengighetsjubilieet, utbryter Neil.

– Dette er akkurat det vi ønsker oss for Skottland.

LES MER: Mindre støtte til skotsk uavhengighet

Spilte for kronprinsen

Bandet fra Kilmarnock sørvest i Skottland har de siste årene blitt en gjenganger på norske scener. Konserten på Pstereo blir den første bandet holder i Midt-Norge.

– Vi spilte i Norge for første gang for ganske mange år siden. Etter en stund uten norgeskonserter, kom vi tilbake for noen få år siden. Det var noe ganske annet!

Neil forteller om en helt annen mottakelse hos det norske publikummet andre gang de prøvde seg.

– Vi fikk skikkelig kontakt med publikum, showene ble umiddelbart mye, mye bedre, forteller Neil.

En av dem som var blitt Biffy Clyro-fan i mellomtiden, er kronprins Haakon. Fascinasjonen kulminerte i fjor sommer med at skottene gjorde en eksklusiv opptreden under kronprinsens 40-årsdag.

– Det var helt surrealistisk å spille der, men også en stor ære, sier Neil som gjerne hadde byttet kongehus med nordmennene hvis han hadde muligheten.

– Det er utrolig å se hvor folkelige og populære de kongelige er her. Det er noe helt annet enn det distanserte, overklasse-kongehuset vi har der jeg kommer fra.