Trondheim kammermusikkfestival ønsker å bringe musikken «hjem igjen» - til private hjem og stuer.

Og mens Rema-høvding Odd Reitan åpner dørene på Lade Gaard og hotelleier Frode Hofstad inviterer hjem til ærverdige Munkegata 15, gjør Tove Sagli Lie (44) seg klar til konsert i sin 79 kvadratmeter store Tobb-leilighet på Havstadflata neste tirsdag.

– Jeg ble så overrasket, jeg er helt sjokkert ennå. Dere er så flinke, det er så fint å høre på!, strålte byåsingen etter at musikerne Anne Fossen, Jovan Pavlovic og Øyvind Engen kom på musikalsk overraskelsesbesøk mandag ettermiddag.

– For en stilig leilighet, kvitterte musikerne, som igjen fikk høre at det aller meste av møblene er gjenbruk, fra loppemarked og Finn.no-annonser.

Nabovarsel

Kammermusikkfestivalen har i år ni hjemme-hos-konserter, eksklusive konserter i stua i private hjem. En av konsertene ble loddet ut på festivalens hjemmeside. Tove Sagli Lie hadde på forhånd fått beskjed om hun hadde vunnet og at representanter fra festivalen skulle komme innom på en befaring. Men hun visste ingenting om minikonserten.

Det runget godt i betongveggene i trappeoppgangen i borettslagsblokka fra 1967 da musikerne klemte til med Cornelis Wreeswijks «Balladen om Herr Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind» på dørterskelen.

– Nå må jeg forklare meg for naboene og henge opp en lapp om hva som skal skje, sa 44-åringen, tydelig fornøyd med å få stua fylt av musikk.

Rundt 25 publikummere får plass og får i tillegg til Wreeswijk høre musikk fra størrelser som Alf Prøysen og Bob Dylan. Sagli Lie har dessuten tenkt å åpne dører og vinduer, slik at også naboene kan ta del i feststunden. Utenfor altanen er det en liten gressbakke som fort kan bli «gratishaugen» om været klaffer.

Sjarmerende søknad

– Jeg synes det var viktig med en konsert i en vanlig blokkleilighet, og det er artig å dele det så mange som mulig, smilte hun.

– Vi liker å gjøre nye ting og prøver å nå ut til nye publikummere. Nå ønsket vi å ha en konsert litt ut av bykjernen, gjerne i en leilighet. Tove sendte en sjarmerende søknad som gjorde utslaget, fortalte Vegar Snøfugl, daglig leder i Trondheim kammermusikkfestival.

– Hvordan forbereder du deg til konserten?

– Jeg har tenkt å gjøre ferdig noe listverk, og kanskje pusse muren bak ovnen. Det var enten konsert eller visning som måtte til, forklarte Sagli Lie som til daglig jobber som frisør hos Næss frisør i Krambugata.

Samme dag som Sagli Lie får konsertbesøk på Byåsen gjør trioen Fossen/Pavlovic/Engen en ekstrakonsert på Vardesenteret ved St. Olavs Hospital, en møteplass for kreftpasienter og pårørende. En av søkerne til hjemme-hos-konserten ville gjerne gi brukerne et pusterom i hverdagen, og trioen var ikke tunge å be.

Godt forhåndssalg

Daglig leder Snøfugl forteller om godt forhåndssalg til årets festival. Hjemme-hos-konsertene hos Solvor Leistad på Bakklandet og Peter Andreas Kjeldsberg og Erik Jondell på Kalvskinnet er allerede utsolgt.

– Det er tradisjon for å kjøpe på døra. Tidligere har rundt halvparten av billettene vært solgt på forhånd. Det er i ferd med å endre seg, folk skjønner at de må være tidlig ute for å sikre seg opplevelsene, sier Snøfugl.

Trondheim kammermusikkfestival arrangeres fra 22.-28. september. «Hjemme hos Tove»-konserten med Fossen/Pavlovic /Engen finner sted i Johan Falkbergets vei 9b tirsdag 23. september kl. 18.