Han har en mangfoldig humorkarriere bak seg, men er for første gang på turnè med eget standup-show. Etter opptreden i Oppdal i kveld med «Mann (44)», står Bård Tufte Johansen på scenen i Olavshallen både fredag og lørdag.

- Jeg gleder meg veldig til å komme til Trøndelag, jeg har vært her mye og fisket. Og så liker jeg trøndere, dere har noe litt utadvendt og støyende ved dere, sier komikeren.

Humor-nerd

- Nobelpris i medisin, ja! Kommer de hjerneforskerne fra Trondheim, spør Tufte Johansen, som akkurat nå vil vite hvilke store og små ting trøndere er opptatte av. Hver framføring av showet skal inneholde lokale poenger, og en god del improviseres frem der og da, i samspill med publikum.

- Hver forestilling skal være unik, sier komikeren.

Helt siden han spilte i band som tenåring, og ble mest opptatt av å si noe artig mellom låtene, har humor og standupkomikk engasjert Tufte Johansen.

- Jeg er nerdete opptatt av humor, og da jeg oppdaget at jeg greide å si noe som var morsomt, ville jeg jo bare fortsette.

I arbeidet med sitt første egne standup-show har han fått råd og vink av en annen ringrev i bransjen.

- Jeg prøver å etterligne den beste, nemlig Dagfinn Lyngbø. Han er erfaren og vet mye om hva som funker. Da han fikk se over materiale jeg hadde skrevet til «Mann (44)», merket han det morsomme med grønt og det ikke-morsomme med rødt, forteller Tufte Johansen, som passer på å legge til at han selv har hatt det siste ordet.

Leverer til gull

Komikeren fra Skien har brukt to år på å utarbeide «Mann (44)». Underveis har han skrevet, fremført bruddstykker, forkastet og skrevet på nytt.

- Jeg kan forfølge et spor som går veier jeg ikke vil. For eksempel skrev jeg en del om tv, men det vekket ikke nok følelser i folk og jeg droppet hele temaet. Publikum har all makt. Du kan ikke tenke, «de lo ikke så mye, men jeg tror de koste seg». Latter er det som gjelder, det er bensinen jeg går på, sier Tufte Johansen.

Å stå alene på scenen med eget show er det modigste den prisbelønte komikeren noen gang har gjort.

- Alt hviler på meg. Thomas Giertsen har regien, han sa til meg: Du har materialet, nå må du ut og levere, og vinne gull! Det er mye press, og jeg blir jo overlykkelig når kritikkene er så gode, innrømmer Tufte Johansen, som ellers jobber aktivt med å holde empatien oppe.

- Det er ikke så mange på min alder som går i fakkeltog. Jeg burde sikkert gjort det. Men når de tar vekk hanken på Statoil-koppen - da tenner vi!

Vorspiel med Tufte Johansen

For noen år tilbake overvar komikeren et show i Sør-Afrika, og var på forhånd spent på å få oppleve politisk standup.

- Men hva snakket de om? Om kjæresten, bilen, ungene, seg selv. Som standupkomiker må det du snakker om være aktuelt, samtidig som de rette følelsene skal genereres hos publikum. Og da må man gjerne innom tema som relasjoner, barn, sex, kjærester, kroppen, det helt vanlige livet. Jeg skulle gjerne tullet enda mer om lakselus, sier Tufte Johansen, som har spesifikke mål med helgens forestillinger i Olavshallen:

- Folk skal gå euforiske ut etterpå, slitne i magen etter å ha ledd mye, og bestemme seg for å ta en øl og sette igjen bilen. Etterpå drar de hjem og ligger med kjæresten - eller de finner seg noen å ligge med. Min forestilling skal være begynnelsen på en perfekt kveld!