– Sverresborg i slutten av august vil være en perfekt ramme for en slik type konsert. I mørke, fine omgivelser, med den spesialbygde scenen de har med seg. Det vil bli en fantastisk opplevelse, sier Kristian Digre i Trondheim Concerts.

Siden oppstarten i 1996 er det finske symfoniske metallbandet blitt et av Nordens største rockeband og Finlands største musikkeksportartikkel. Til sammen har de solgt over 8 millioner plater.

At de har en dedikert tilhengerskare også i Trøndelag, er det heller ingen tvil om. Da de spilte i Borggården i 2012 var det kø helt ned til Kjøpmannsgata. Enkelte hadde stått i kø fra tidlig morgen samme dag for å få de beste plassene.

– Vi har aldri sett noe tilsvarende. Allerede like etter konserten sa de at de ville komme tilbake. Og da de satte seg ned for å planlegge neste års sommerturné, tok de umiddelbart kontakt med oss. Det er veldig stas, synes vi, sier Digre.

Ny plate i april

Bandets første konsert i Trøndelag var på Hell i 2005, da med vokalist Tarja Turunen. Hun ble i 2007 erstattet av Anette Olzon, som gjorde sin siste konsert med bandet i Europa i Trondheim i 2012. På Sverresborg får vi oppleve bandets tredje vokalist, Floor Jansen.

– Hun er blitt godt mottatt av fansen, og bandet har vokst i popularitet siden hun ble med. De er et band i ekspansjon, sier Digre.

BILDEGALLERI: Nightwish på Hell

Nightwish har gitt ut sju album så langt, og i april utgir de sitt åttende og det første med vokalist Jansen. Platen følges opp av en turné som starter i Canada og USA, går videre via festivaler i Europa, for så å komme til Norge. Konserten i Trondheim blir den eneste på norsk jord i 2015.

«Symfonisk, mørkt og dundrende»

Adresseavisens anmelder skrev følgende om bandets konsert i Borggården 25. august 2012:

«Den velfylte Borggården dannet en nydelig ramme rundt finnenes symfoniske metal og teatralske visuelle stil. At lyden blir slengt litt veggimellom av steinstrukturene, veies opp av at Nidarosdomen kneiser over pyroeffekten i kveldsmørket.

Nightwish har et variert låtmateriale som gjør at det aldri blir kjedelig. Fra nedstrippede balladepartier til storslåtte, symfoniske partier, mørke tivolimareritt, folkinspirerte melodilinjer og dundrende rytmer. Spesielt partiene der kjappe melodilinjer flyter over tunge bassrytmer fungerte godt på scenen».

Knopfler en «gamechanger»

Kristian Digre er fortsatt overveldet over responsen på Mark Knopfler-konserten 12. juni; De 9400 billettene ble solgt unna på drøyt sju timer. Siden ble det lagt ut ytterligere 600 billetter, som nå også er revet vekk. Digre kaller det en «gamechanger».

– Salget gikk mye raskere enn i Oslo, Bergen og Stavanger. Det har allerede bidratt til å sette Trondheim på kartet som konsertby i Norge, sier han.

Han sier Trondheim Concerts har flere aktuelle artister på hånden, og at de ser både mot Borggården og Lerkendal, i tillegg til Sverresborg.

– Granåsen er også aktuell. Festningen hadde vært mer interessant om den hadde hatt større kapasitet. Vi skulle gjerne sett at det var plass til 25000 mennesker der, sier Digre, som sier de bevisst på ikke å tråkke i bedet til Pstereo og Olavsfestdagene når de booker.

Heftig pyroshow

Nightwish ble dannet i 1996 av Tumoas Holopainen, Empuu Vuorinen og vokalist Tarja Turunen. De debuterte med «Angels Fall First» i 1997, og fikk et internasjonalt gjennombruddet med oppfølgeren «Oceanborn» året etter.

Deres største kommersielle suksess så langt er albumet «Dark Passion Play» (2007) som har solgt over 2 millioner enheter.

INTERVJU: Lover pyroshow i Borggården

MGP-pyroteknikker Markku Aalto er alltid med bandet på turné, også når gruppa spiller på Sverresborg.

– De er ledende innen sin sjanger og sprenger rammene i forhold til sist de var her, med ny arena der flere kan oppleve bandet. Det er stor interesse for USA-turneen, sier Digre.

Det legges i første omgang ut 7000 billetter, og billettsalget starter neste fredag klokken 09.00.

Også på Sverresgorg skal MGP-pyroteknikker Markku Aalto sørge for et heftig pyroshow under konserten. Foto: HÅKON GRAV