Stephen Merchant opptrer i Olavshallen i kveld kl. 20.

– Jeg gleder meg virkelig til å besøke Trondheim og Norge. Jeg har aldri vært der. Jeg har gjort standup i Vietnam og på Cuba, men ikke så nær hjemme. Jeg er litt gjerrig og har hørt at det er veldig dyrt i Norge, så det bekymrer meg litt, ler Stephen Merchant på telefon fra Los Angeles.

Den britiske komikeren er best kjent her til lands for det humoristiske reiseprogrammet «An Idiot Abroad», der han sammen med komimakker Ricky Gervais sender den fordomsfulle Karl Pilkington ut i verden. I tillegg har Merchant vært medskaper, medforfatter og regissør for seriene «The Office» og «The Extras».

I kveld, tirsdag 21. oktober, gjester han Olavshallen og Trondheim Comedy Festival.

Å drive gjør med standup

–Jeg debuterte med standup rundt millenniumskiftet, men hadde en ti år lang pause fra 2001 til 2011, forteller Merchant.

I begynnelsen drev han gjøn med standupsjangeren på scenen.

–Veldig mange gjør det i starten, man dekonstruerer formen. Problemet er at hvis du bare demonterer en bil, så vil den til slutt ikke gå.

Han vekslet stadig mellom suksess og fiasko som standupkomiker, og bestemte seg for å slutte.

Sammen med Gervais lagde han tøysedokumentaren «The Office». Testpublikummet hatet serien. Mange trodde den ville floppe. De tok feil. «The Office» ble en av vår tids største kritiker- og publikumssuksesser innen humor.

I utvikling

I 2011 vendte Merchant tilbake til standupen.

–I begynnelsen hentet jeg frem igjen stilen fra ti år tilbake, men det fungerte ikke, det var ikke meg. Jeg valgte å bli mer personlig.

Resultatet ble kritikerroste «Hello Ladies», showet han gjør i Trondheim i oktober. Der vitser han om sin egen resultatløse jakt etter en kjæreste.

Merchant forteller at han fremdeles utvikler seg som komiker.

–Kjernen i personligheten din er den samme, men du får flere erfaringer, du forandrer deg og blir bedre. Bare se på Louis CK, en av verdens fremste komikere. Han brukte 20 år på å finne stilen sin.

Mer drama

I 2010 skrev og regisserte Merchant filmen «Cemetery Junction». Filmen viste en mer alvorlig side.

Handlingen foregår i 70-tallets England. Tre venner av samfunnets utstøtte bruker tiden på å drikke herje, slåss og sjekke jenter, mens de drømmer om å forlate hjemstedet, arbeiderbyen Cemetery Junction.

–Jeg kan tenke meg å gjøre mye mer drama. Jeg ser langt mer drama enn komikk på TV. Dessuten føler jeg at humor ikke utfordrer filmen som medium. Jeg jobber med et manus nå som har mest drama i seg. Men det vil selvsagt bli humor også.