Det mener nordisk fortellermester Sara Arámbula fra Skåne i Sverige, som er i Trondheim for å fremføre to forestillinger. Hun er utdannet dramapedagog og har blant annet vært forteller for barn på sykehus. I 2009 vant hun nordisk fortellerslam i København. Dette er aller første gang fortelleren besøker Norge.

–Jeg tror det blir morsomt. Også tror jeg at jeg kommer til å møte på mange svensker bak skrankene på kafeer og restauranter. Det svenske bildet av Norge er at dere er veldig positive og liker å gå på tur, sier hun.

Vil få publikum til å hoppe

Den første fortellerkvelden skjer allerede i morgen på Kultursenteret Isak, der hun skal fremføre «Mørke historier».

–Her er publikummet ungdom og yngre voksne, har jeg skjønt. Jeg tror nok de tåler at jeg tar i litt: Det blir ekkelt, spennende og skremmende. Mitt mål er at halvparten av publikum skal hoppe, sier Arámbula. Fredag inntar hun Trondheim folkebibliotek og Gjest Baardsen, der hun skal fremføre «Syv sorter fortellinger til kaffen». Som i Norge, har Sverige hatt en tradisjon for å bake syv sorter kaker til jul.

–Den forestillingen er fire måneder gammel, jeg har turnert rundt med den her hjemme. Den inneholder flere humoristiske fortellinger om kaker, baking og kaffedrikking, men også noen sørgelige.

Skriver selv

Fortelleren skriver de fleste av sine historier selv, i tillegg til at hun noen ganger bygger en fortelling rundt reelle faktaopplysninger.

–Jeg tror egentlig de gamle fortellerne fra den muntlige fortellertradisjonen også diktet en del selv, sier Arámbula. Selv kaller hun seg for en moderne forteller; hun bruker et moderne språk og fremfører for det meste fortellinger som utspiller seg i nåtid.

–De fortalte jo om sin samtid før også. Det handler om å formidle det nære. Jeg vil fortelle om den verdenen som dagens barn og voksne møter, det kan være historier om noe som skjer i en skateboardpark eller på en bensinstasjon. Selve det å stå foran en gruppe mennesker og fortelle historier tror jeg vi har gjort siden steinalderen.

Unikt nærvær

Før hun ble forteller på heltid for åtte år siden, jobbet Arámbula som apoteker. Hun opplever imidlertid at det går fint å livnære seg som forteller i dag.

–Ja, det synes jeg, til tross for Netflix. Det som er unikt med fortellersituasjonen, er den umiddelbare kontakten mellom lytter og formidler. Det er et helt spesielt nærvær som oppstår, det som skjer hender i nuet og så finnes det ikke mer, forteller Arámbula.

Fortellerkveldene med Arámbula skjer torsdag på Isak kl. 19.00 og fredag på Gjest Baardsen kl. 18.00. Arrangør er Midtnorsk fortellerforum.