- Vi prøver hele tiden å komme opp med alternative konsertprosjekt, sier Johan-Magnus Elvemo i Sør-Trøndelag Orkesterforening (STOF).

«SeaTime» er et spesialskrevet symfonisk filmverk for STOF der levende bilder vises på flere lerret i salen, mens orkesteret spiller.

Utfordrende samspill

- Orkesteret spiller mye symfonisk musikk, men det er morsomt å gjøre noe annet enn standarreportoaret også, legger Elvemo til.

Musikken er skrevet av komponist og fiolinist Bertil Palmar Johansen, mens Johan-Magnus Elvemo står for videokunsten. Musikken ble fremført for første gang våren 2014, nå er også videoinstallasjonen ferdig. 19. april har verket urpremiere i Frimurerlogen.

- Det blir veldig spennende. Den store utfordringen er samspillet mellom lyd og bilde, at orkesteret og dirigenten klarer å holde det tempoet som filmen kjører. Jeg får stole på dirigent Tormod Knapp, og prøve å ikke snu meg bakover for å følge med på filmen selv, ler Elvemo som også spiller obo. Under urpremieren sitter både Elvemo og Palmar Johansen i orkesteret.

Annerledes konsertopplevelse

Tematikken for verket er artsmangfold og klimaendringer.

- Vi håper verket oppleves som et sterkt uttrykk med meningsfull tematikk. Dette er et viktig tema som berører mange. Det er sjelden at et symfoniorkester engasjerer seg på denne måten. Vårt uttrykk har potensialet til å, om ikke skape debatt, skape noen følelser, sier Elvemo.

Elvemo mener det er et behov for litt annerledes konsertopplevelser. At STOF i fremtiden vil bruke symfonisk musikk i nye sammenhenger, skal man ikke se bort ifra.

- Det er ikke usannsynlig at vi med dette kan trekke nye folk inn i konsertsalen. Vi håper også at andre orkestre vil være interessert i å fremføre SeaTime slik at flere får oppleve verket.

I tillegg til urfremføringen av SeaTime vil vårkonserten også omfatte «Hebridene», en overture av Felix Mendelssohn, og sanger for mezzosopran og orkester av Edward Elgar, med Nina Sætherhaug som solist.

«SeaTime» 19. april kl. 18.00 i Frimurerlogen.

«SeaTime» er et symfonisk filmverk der levende bilder vises på flere lerret i salen, mens orkesteret spiller. Foto: Johan-Magnus Elvemo