- Filmen er et audiovisuelt ekko fra en svunnen tid, nemlig snowboardkulturens gullalder på 90-tallet.

Carl Christian Lein Størmer er mannen bak «1997 Forever». Filmen ble påbegynt i 1997, men det skulle gå nesten 15 år før den var klar for lerretet. Siden november har regissøren vist snowboardfilmen i noen utvalgte byer. Lørdag står Trondheim og Brukbar/Blæst for tur.

Undergrunnsfenomen

- 1997 Forever er basert på et minne av min opplevelse av hva snowboardkulturen en gang var, forklarer Lein Størmer som vokste opp i snowboardmiljøet i Tromsø på 90-tallet. Mye har skjedd siden den gang.

- Miljøet har definitivt endret seg. Da jeg vokste opp var snowboard et undergrunnsfenomen, ikke minst når det gjaldt formatet for snowboardfilmer. Vi hadde et nærmest religiøst forhold til dem. I dag ser man filmene på YouTube på en liten iPhone i kantina, forteller Lein Størmer.

Nå har han forsøkt å gjenskape datidens snowboardfilm-opplevelse. I filmen møter vi snowboardkjørere som hadde sin storhetstid på 90-tallet. Noen kjente ansikt som Terje Håkonsen og Daniel Mikkelsen dukker opp, men filmen handler først og fremst om «underdogene» som utgjorde det nordnorske snowboardmiljøet. Guttene som elsket å kjøre, selv om de aldri ble kjente utover det lokale miljøet.

Voksne kids

Over de siste fire årene har regissøren skutt scener til filmen. Da han fortalte sitt gamle snowboardmiljø om filmprosjektet var det gammel stolthet som fikk de tidligere snowboardkjørerne til å spenne på seg brettene igjen.

- Det var få som fortsatt var aktive kjørere. Enkelte hadde ikke rørt et snowboard på ti år, men det var en kollektiv giv som kom over oss. Filmen er blitt til mot enhver forutsetning, ler Lein Størmer.

De brukte å kjøre sammen da de var 15 år. I dag er kameratene mellom 30 og 40 år.

- Vi er ikke kids lenger, men vi kan jo late som. Mange syntes nok det var gøy å vise seg på film igjen, sier regissøren.

Live soundtrack

1997 Forever slippes ikke digitalt. Et bevisst valg av regissøren.

- Det er et statement mot hvordan film- og musikkverdenen har blitt i dag. Jeg vil at publikum skal oppsøke visningen og oppleve den der og da, sier Lein Størmer.

Soundtracket til filmen spilles live av bandet «1997». Bandet består av Lein Størmer selv, Ariel Joshua, Benjamin Mørk og Ottar Tøllefsen.

- Soundtracket er en eneste lang musikalsk fest. Å vise snowboardfilm med livemusikk er nok aldri blitt gjort før. Det blir høyenergisk.

Volcom presenter «1997 Forever» på Brukbar/Blæst 18. april kl. 20.00

Carl Christian Lein Størmer står bak filmen om snowboardkulturens gullalder. Foto: Daniel Mikkelsen
Stian Tapani Gundersen i lufta filmes av regissør Carl Christian Lein Størmer Foto: Daniel Mikkelsen