- Dette er nok det råeste bildet, men det er ikke helt uten humor, sier Marius Amdam mens han peker og beskriver maleriet av et felttog.

25. april åpner trondheimskunstneren som er utdannet ved Kunsthøskolen i Bergen utstillinga «Meridian» på Heimdal Kunstforening. Amdam har jobbet med utstillinga siden i høst, og det er første gang han monterer sin kunst på veggene i det hvite trehuset på Heimdal.

- Det morsomste er å snike seg rundt og se på ansiktene til de besøkende når de ser maleriene. Og plukke opp morsomme kommentarer, ler Amdam og klatrer opp i gardintrappa. Et rødt fly svever for høyt.

Amdam har lagd en tredelt utstilling som likevel forteller en sammenhengende historie. Den første delen er mørk og dyster. Inspirasjonen har vært boka «Blodmeridianen» av Cormac McCarthy.

Inspirert av voldelig bok

- Boka gjorde et stort inntrykk på meg, og jeg har derfor lånt titler til bildene derfra. Boka beskriver en vanvittig reise i hva mennesker er kapable til å gjøre mot hverandre. Den beskriver noe rått og primitivt, og selv om handlinga er fra den meksikansk-amerikanske grensen rundt 1950, så er den dessverre aktuell i dag også, sier Amdam.

Kunstneren liker å lage små finurligheter i maleriene sine. Selv om temaet kan være alvorlig, mener Amdam at bildene likevel får noe morsomt over seg.

- Det blir så alvorlig å holde på med dette, derfor kan man ikke ta det helt seriøst, sier Amdam. I flere av maleriene er det spesielt hodeskaller som går igjen.

- Jeg vet ikke hvor mange hodeskaller jeg har malt. Det kan aldri være for mange hodeskaller og peniser i bilder, sier Amdam som også er opptatt av at maleriene skal gjemme flere lag.

- Jeg blir glad når folk tror de har sett bildene mine, men når de går tilbake og ser dem en gang til så oppdager de noe nytt, sier Amdam.

Selvportrett

Utstillingas andre del heter «Ambivalens ved et plankegjerde» og består blant annet av et bilde med tittelen «Kan du komme ned og hente meg», lånt fra en sang av John Olav Nilsen & gjengen. Flere av bildene viser en ung gutt, det nærmeste Amdam kommer selvportrett ifølge ham selv. Med «Heroes» avsluttes utstillingen med tre malerier som viser heltene og framtida.

- Disse heltene kan være hvem som helst, men som modeller har jeg brukt mine barn, forteller Amdam.

- Historien går bra til slutt, tenker jeg, men jeg kan ikke garantere det, sier han.

Utstillinga «Meridian» er å se på Heimdal Kunstforening fra 25. april til 7. juni.

Marius Amdams oljemalerier gjemmer flere lag for dem som leter Foto: Kjersti Havdal
Leder Turid Kvålsvoll i Heimdal Kunstforening og kunstner Marius Amdam monterer de siste kusntverkene før åpning Foto: Kjersti Havdal
Maleriet Meridian viser et felttog Foto: Kjersti Havdal
For maleriene Heroes I og Heroes II har Amdams barn stått modeller Foto: Kjersti Havdal
Siste del av utstillingen viser heltene og framtida. Foto: Kjersti Havdal
En gutt tisser bak et hvitmalt gjerde Foto: Kjersti Havdal