Uansett om du er glad i jazz, musikaler eller er mer opptatt av animasjonsfilmer, har du mye å se fram til denne helga. Det Skjer-redaksjonen har plukket ut et lite utvalg av det som skjer innen musikk, teater, litteratur, film og kunst i løpet av helga. For en fullstendig oversikt kan du besøke vår arrangementsguide.

MUSIKK:

På programmet til Jazzfest i år står blant annet et bestillingsverk av Kåre Kolve. Urpremiere på Dokkhuset fredag

Jazzfest er allerede i full gang, og i helga venter mange av Trondheim Jazzfestivals største høydepunkter. På Dokkhuset fredag kveld er det urpremiere på komponistKåre Kolves bestillingsverk«Interactions». Stian Westerhus og Sidsel Endresen spiller først på Dokkhuset og deretter på Brukbar/Blæst samme kveld. Også Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu spiller fredag kveld, konserten med jazzlegenden som hadde trøndersk som sitt første språk er på Clarion Hotel & Congress.

Lørdag spiller Stina Stjern nye variasjoner av Motorpyschos låter på Dokkhuset. Jazzfunkbandet Level 42, som herjet hitlistene på 1980-tallet, spiller på Clarion Hotel & Congress, det gjør også den nederlandske supersaksofonisten Candy Dulfer. I Vår Frue Kirke blir det et musikalsk møte mellom den palestinsk sangeren Rim Banna, Frode Fjellheim og Hildegunn Øiseth.

På søndag tar skuespiller Thorbjørn Harr og komponist og bassist Aslak Hartberg med seg sitt prosjektet Harr & Hartberg til Jazzfest.

Det blir ikke bare jazz i byen denne helga. I år er det 200 år siden komponist Halfdan Kjerulf ble født, dette markeres med en matiné i Hospitalskirken lørdag kl. 14.00. Byscenen får besøk av den svenske artisten Lisa Ekdahl lørdag kl. 21.00.

SCENE:

Lystspillet Leonce & Leonora kan du se på Trødelag Teater

Avant Garden kan du få to danseforestillinger i én og samme pakke denne helga. Luis Della Mea danser sine personlige livskriser når hans danseforestilling «Giving up is the hardest» har urpremiere. I tillegg kommer scenekunstnerne Ingeleiv Berstad, Kristin Helgebostad og Ida Wigdel for å vise «Jordjenta», en danseforestilling inspirert av et scenedikt av Maria Tryti Vennerød. I pausen mellom forestillingene leser Tryti Vennerød sitt dikt for publikum.

Har du fortsatt ikke fått med deg suksessforestillingen « The Sound of Music»Trøndelag Teater? Silje Lundblad og de andre skuespillerne har fortsatt kondisen på topp og familien Von Trapp synger seg også gjennom denne helga (fredag kl. 190.00 og lørdag kl. 18.00). I tillegg går lystspillet « Leonce & Lena» (Fredag kl. 19.30 og lørdag kl. 18.30) på Stuidoscenen. Stykke om ekte kjærlighet, dumme foreldre og revolusjon fikk terningkast fem av vår anmelder Ole Jacob Hoel.

LITTERATUR:

Under Æ Å Litteraturfestival kan du se utstillingen «Årets vakreste bøker»

Æ Å Litteraturfestival har flere arrangementer både fredag, lørdag og søndag. Fredag er det blant annet utstillingsåpning på Babel Visningsrom for kunst der «Årets vakreste bøker» 2015 er kåret av Grafill. Lørdag leser forfatter Bjørn Arild Ersland for barn og uredde voksne. Den amerikanske dikteren Julian Brolaski besøker Norge for første gang under litteraturfestivalen, møt han i samtale med forfatter, forlagsredaktør og litteraturviter Leif Høghaug søndag.

FILM:

Modig jente: 10-årige Chihiro med en ansiktsløs på besøk hos heksa Yubaba i Oscar-vinnende perle fra 2001.

Fire filmer har premiere på Trondheim Kino fredag, og Adresseavisens filmanmelder Terje Eidsvaag har trillet både én og seks på terningen. Den kanskje beste animasjonsfilmen dette århundret, skriver Eidsvaag om animasjonsfilmen «Chihiro og Heksene» og gir den terningkast seks. Den bittersøte dramakomedien «While We're Young» med Ben Stiller i hovedrollen får en femmer av vår anmelder. «Sommer i Toscana» skal ha ros for på sorgmuntert, skikkelig vis ta for seg et følsomt tema, sjelden behandlet på film: Menn med trang forhud, mener Eidsvaag og gir terningkast tre. «Hot Pursuit» får bunnkarakter av Eidsvaag som gir filmen følgende beskrivelse: Anstrengt, beklemmende politikomedie med dumme og jålete kvinner i farta.

UTSTILLINGER:

Kunstnerduoen Lena Katrine & Heidi-Anett åpner sin utstilling på Trondheim Kunstforening på lørdag

Fredag åpner utstillingen «Krig og motstandskamp i Trondheim 1940 - 1945». NTNU Gunnerusbiblioteket viser blant annet historiske dokumenter fra sine arkiver og samlinger i anledning 70 år siden frigjøringen 8. mai 1945.

Trondheim Kunstforening kan by på to nye utstillinger på lørdag. Tonje Ramstads utstilling viser abstrakte arbeider satt sammen av rester av byggevarer, emballasje og gamle materialer. Lena Katrine & Heidi-Anett er begge utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim og bosatt i byen. Hverdagssituasjoner og tanker rundt individets aktive og passive roller i eget liv, er tematikken i kunstnerduoens fotografier.