Ludvig van Beethovens «Symfoni nr. 9, d-moll, op 125» er den siste symfonien komponisten skrev, og regnes som et av Beethovens største mesterverk. Verket er blitt hyllet av nazister og kommunister, demokrater og diktatorer, nasjonalister og mer eller mindre suspekte statsledere. Sluttkoret er blitt et musikalsk symbol for EU. I 2001 ble symfonien tatt opp i UNESCOs register over verdensminner.

Utsolgt

Trondheim symfoniorkester fremfører verket, hvor kor og solister synger den tyske dikter Friedrich Schillers «ode An die Freude», for fulle hus onsdag kveld.

- Nei, her er det ingen tilgjengelige billetter. Konserten er utsolgt, sier pressekontakt Marit Glimstad ved Olavsshallen. Hun kan fortelle at konserten tirsdag kveld også gikk for fulle hus.

Orkesteret har med seg sopranen Ditte Højgaard Andersen, alten Ingeborg Gillebo, tenoren Joachim Bäckström og bassen Audun Iversen som solister, i tillegg til Nidaros domkor og Nidarosdomens oratoriekor.

Beethovens niende blir dirigent Krzysztof Urbański siste konsert i Trondheim før sommeren. Den poske dirigenten har vært sjefsdirigent for Trondheim symfoniorkester siden sesongen 2010/11. Han har forlenget kontrakten med orkesteret fram til våren 2017 for å fortsette kompetansehevingen av orkesteret. Urbański går også inn i sin fjerde sesong som musikalsk leder for Indianapolis Symphony Orchestra, og han holder posten som første gjestedirigent for Tokyo Symphony og for Det nordtyske radioorkesteret i Hamburg.

Tilbake til Olavsfestdagene

31. juli er Urbański tilbake i Trondheim når Trondheim symfoniorkester holder en egen konsert under Olavsfestdagene. I fjor deltok orkesteret på avslutningskonserten, i år holder de en konsert i Olavshallen, noe direktør Petter Myhr i Olavsfestdagene er svært glad for.

- Dette er egentlig midt i sommerferien til dirigent og orkester. Vi er veldig glade for samarbeidet vi har med dem og vi leter etter muligheter til å få dem med så ofte som mulig. Derfor blir vi veldig glade når vi får dem med under Olavsfestdagene, sa Myhr da konserten ble kjent tidligere i vår.

LES OGSÅ: Et uventet samarbeid avslutter Olavsfestdagene.

Under Olavsfestdagene skal Trondheim symfoniorkester fremføre Gustav Mahlers «Symfoni nr. 5, ciss-moll» et verk orkesteret har gjort denne sesongen. Mahlers femte er et viktig verk på Urbanskis CV, og orkesteret vil ta det med seg både til Olavsfestdagene og til Nordland Musikkfestuke.

Olavshallen onsdag 13. mai kl. 13.30