- Vi er en gjeng iherdige dansere som brenner for dans og som ønsker å bli flinkere, sier Maria Indbryn Krogseng.

Hun sitter i en sofa i oppholdsrommet på RAW Dancestudio, og gjennom et stort vindu kan hun følge med på det som skjer i dansesalen. Snart er det Maria og resten av danserne i showgruppa RAW-tassan skal skru opp temperaturen i øvingslokalet.

Vil markere seg

I et halvt år har RAW-tassan, som består av åtte dansere i alderen 15 til 18, forberedt seg til «RAW Dance Festival» som starter på lørdag. Det er andre gang dansefestivalen arrangeres og i tillegg til RAW Dance Studio er SalsaNor, Seniordans Norge, Swingklubben og Midtnorsk Urban Dans med på festivalen.

- Festivalen går over to dager og jeg tror nærmere 400 dansere vil delta. I tillegg har vi med oss mellom 30 og 40 profesjonelle dansere, sier Stein Are Gjersvik, leder av RAW Dance Festival.

- Jeg håper dette er starten på en festival som kan markere seg i Norge, legger han til.

Med dansing på torvet, to forestillinger i Olavshallen og mange workshops og prøvetimer går festivaldanserne hardt inn for å spre danseglede.

For lite oppmerksomhet

- Det er mange grunner til at vi danser. Jeg elsker å drive med dans og jeg ønsker å utvikle meg og bli flinkere, sier Andrea Barrett.

- Hvorfor trenger Trondheim en egen dansefestival?

- Dans får for lite oppmerksomhet i Trondheim. Vi håper at folk som ikke danser vil synes dette virker spennende og artig. Kanskje kan vi inspirere dem, sier Nathalie, som ser fram til en livlig og artig, men travel helg.

I tillegg til å danse på torvet og på forestillingen «Who Stole the Vibe?», skal RAW-tassan også være med i forestillingen «Muses og Dance», som de eneste ikke-profesjonelle danserne.

- Det blir spennende å dele scene med proffe dansere. Jeg tror vi er mest spent på å vise vår egen koreografi. Vi har for første gang koreografert vår egen dans og det blir gøy å høre hva andre synes om den, sier Andrea.

Trøndertun sparker i gang

Raw Dance Festival starter først på lørdag, men dansehelga starter allerede fredag kveld. Den første av helgas tre danseforestillinger i Olavshallen er det Trøndertun Dans Forstudium som står for. 24 danseelever står på scenen i forestillingen «Med øynene åpne» som inneholder til sammen fem ulike koreografier i sjangeren moderne dans. Flere av danserne har nå kommet inn på skoler som Kunsthøgskolen i Oslo, Norges Dansehøgskole og Liverpool Institute for Performing Arts.

Trøndertun Dans Forstudium: «Med øynene åpne» fredag kl. 18.00

RAW Dance Festival: «Who Stole the Vibe?» lørdag kl. 17.00 og «Muses of Dance» kl. 20.00.

Celine Tran, Nathalie Schjerve Rønning, Andrea Barrett og Maria Indbryn Krogseng synes dans i får for lite oppmerksomhet i Trondheim. Denne helga har de planer om sjarmere og inspirere flere til å begynne å danse. Foto: Kjersti Havdal
Stein Are Gjersvik er leder av RAW Dance Festival. I festivalens andre år håper han dette er starten på en festival som kan markere seg i Norge. Foto: Kjersti Havdal