- De siste årene har forkortelsen UKM fått en ny tolkning, nemlig «ung kultur møtes». I dette ligger det meste av hva arrangementet handler om, forteller daglig leder Torstein Siegel i UKM.

UKM er en arena der barn og unge mellom 13 og 20 år får mulighet til å vise fram innen ulike kultursjangre. Etter lokalmønstring og fylkesmønstring, samles noen bidrag fra hvert fylke til UKM-festivalen i Trondheim. I tillegg bidrar ungdom til selve gjennomføringen av arrangementet, både som arrangører, teknikere, konferansierer og journalister i UKM-redaksjonen.

Fest i hele Olavskvartalet

Hele Olavskvartalet tas i bruk under UKM-festivalen i helga. I de tomme butikklokalene vil det blant annet arrangeres forskjellige workshops. Over 100 forskjellige sceneinnslag skal fremført fordelt på seks store forestillinger i store sal, og lille sal er bygget om til et kunstgalleri som skal huse 80 verk av kunstspirer fra hele landet.

- Hovedarrangementene skjer her i Olavskvartalet, men det er også arrangementer rundt om i byen. På Nova kino viser vi 18 video-bidrag, vi skal ha konsert i Vår Frue kirke, vi har arrangement på Studentersamfundet og vi skal ha utekonsert på Solsiden, sier Siegel.

Konserten på Solsiden blir UKMs offisielle feiring 30-årsjubileet. Og de har god grunn til en liten feiring. Siegel anslår at i løpet av 30 år har rundt en halv million ungdommer deltatt i UKM. Arrangørene merker at det har skjedd endringer i løpet av årene. For 20 år siden var mange flere tradisjonelle band påmeld mønstringa, i dag ser de en ny trend.

En motvekt

- Da jeg vokste opp så vi opp til dem som spilte i band. I dag er spesielt singer songwritere og soloartister populære, og det handler mye om lykkes alene. Jeg synes UKM er en fin motvekt til dette. Mange som har spilt alene på rommet sitt og sunget med playback. Igjennom UKM vil de kunne møte andre de kan jobbe sammen med, og det kan være en befriende og lærerik prosess, sier Siegel, som er opptatt av å legge til rette for et arrangement som er bra for deltakerne.

- Arrangementet skal selvfølgelig se bra ut for publikum, men det er like viktig for oss at de som deltar opplever at de blir tatt vare på, at deres ønsker blir hørt og at de synes det er stas å være med.

Tar farvel på UKM-scenen

Rundt 600 deltakere er med på årets UKM-festival, og alle landets 19 fylker er representert. Blant de 30 deltakerne som kommer fra Sør-Trøndelag, er elleve danseelever fra Trondheim Katedralskole. De hadde det så gøy da de gikk videre til fylkesmønstringa i fjor, at de ble nødt til å melde seg på i år også. Med bidraget «Homage to the Rabbits» har dansegruppa «Grand pas d'action» tatt seg helt til landsmønstringa.

- Det er veldig artig. Vi hadde ikke forventet å komme så langt, forteller Thea Cecilie Norum. Under landsmønstringa i Olavshallen denne helga vil de stå sammen på scenen som klassekamerater for siste gang. Norum er forberedt på at det kan bli en merkelig følelse.

- Sånn sett er det ikke artig, men det er noe som må skje siden vi flytter og skal begynne på ulike skoler. UKM blir en fin måte for klassen å avslutte på, sier hun. Siden de alle er 19 år er dette også siste gang de får muligheten til å delta på UKM.

UKM-fellesskapet

- Det vi liker med UKM er samholdet og det gode miljøet. Du blir kjent med deltakere fra andre steder og du møter mange flinke folk. Du bli så inspirert av å se at det er så mange i Norge som ønsker å holde på med kultur, sier Norum.

Danseelevene har i fellesskap koreografert bidraget som de skal vise i finalen.

- Vi gleder oss til å oppleve UKM på landsbasis og til å vise fram dansen vår som vi er veldig stolte av. Vi ser også fram til å se andre og til å være en del av UKM-fellesskapet en siste gang, sier Norum.

Siste klassebilde : «Grand pas d'action» består av danseelever som går siste året ved Katedralskolen i Trondheim. Deres opptreden under UKM blir deres siste sammen som klasseelever. Foto: Anja Johnsen Haugbjørg/UKM-media
Men nese for humor: Ingrid Vingelen-Digre fra Soknedal har skrevet monologen «Det er lov til å le...» som består av innslag fra tidligere opptredener. Foto: Petter Elstad/UKM-media