I år feirer Steinkjerfestivalen 10-årsjubileum, og det med tidenes forhåndssalg av billetter.

At flere sikrer seg festivalpass i god tid, tror festivalsjef Svein Bjørge er på grunn av et godt program og at festivalen har fått et solid fotfeste.

- Det er nok en kombinasjon av program og folkefest. Steinkjerfestivalen har blitt en skikkelig folkfest som nå trekker folk fra andre steder. De første årene var festivalen veldig Steinkjer-basert, men det har gradvis endret seg. Vi har blitt et av de store festivalarrangementene i Nord-Trøndelag, sier Bjørge, som fortsatt venter på at flere fra Sør-Trøndelag skal oppdage festivalen.

Veloppdragent publikum

Festivalsjefen har fulgt diskusjonen om trøndersk konsertkultur i kjølevann av Mark Knopfler-konserten på Sverresborg Arena tidligere i juni. Selv er Bjørge svært fornøyd med festivalpublikummet som besøker Steinkjer.

- Steinkjerfestivalen har en fantastisk konsertkultur som etter hvert har blitt ganske legendarisk. Artister snakker om den, de synes det er hyggelig å komme hit fordi de får et lyttende publikum, sier festivalsjefen.

- Hva har dere gjort for å få en slik konsertkultur?

- Vi har rett og slett oppdratt publikum. Vi har vært strenge når det gjelder alkohol, dette er ikke en fyllefest. Publikum kommer for de gode konsertopplevelsene og vi får ikke det publikummet som bare kommer for å feste, sier Bjørge. Han mener arrangører er nødt til å jobbe bevisst med kulturen og bestemme seg for hvilket publikum man ønsker å ha.

- Det har nok kostet oss ganske mye de første årene, men nå har vi et publikum som kommer hit og koser seg med musikken, legger han til.

Program med bredde

Også i år byr festivalen på et program med en god miks av artister. Øverst på årets lineup står det svenske 80-tallsbandet Europe. Konserten under Steinkjerfestivalen er deres eneste i Norge i 2015.

- Vi trekker nok mange med Europe. Hvem vil ikke være med på å synge «The Final Countdown»? Det skal jeg garantert være med på, ler Bjørge.

Festivalsjefen er også svært fornøyd med å få DumDum Boys og Seigmen tilbake til festivalen, band som spilte på den aller første Steinkjerfestivalen i 2006.

- Jeg gleder meg også til Roger Hodgson. Han har operert som soloartist i mange år, men nå kommer han med fullt band. Det vil bli som å få Supertramp på scenen.

Jubileumskonsert i kirka

Når det nærmer seg festival begynner Bjørge å se frem til å føle på stemninga i Steinkjer sentrum. Festivalen har en grense på 6000 besøkende, og fortsetter salget i samme tempo som de siste dagene, tyder mye på at festivalen vil være utsolgt på forhånd.

- Å gå ute blant publikum er høydepunktet hvert år. Det er det som er premien. Å se alle de glade og fornøyde publikummerne er det som varmer meg mest, sier festivalsjefen.

I år ser han spesielt fram til jubileumskonserten. Stian Westerhus har komponert et bestillingsverk, inspirert av Jacob Weidemanns kunst, som skal fremføres i Steinkjer kirke. Musikeren og komponisten har satt sammen et kor bestående av korister fra flere kor i hele Trøndelag, og Pekka Stokke står for lysdesign.

- Konserten vil bli en spesiell opplevelse. Jeg har hørt et utdrag og det er mektige saker. Jeg tror folk vil gå ut fra kirka og nesten være litt lamslått, sier Bjørge.

DumDum Boys spilte under den aller første Steinkjerfestivalen i 2006. Lørdag går Per Øyvind «Prepple» Houmb og resten av bandet på scenen litt over midnatt. Foto: THERESE ALICE SANNE, Adresseavisen
Stian Westerhus har komponert et bestillingsverk til åpningskonserten i Steinkjer kirke torsdag kl. 19.00. Bilder er fra Westerhus sin konsert i Nidarosdomen under Olavsfestdagene 2013. Foto: OLE MARTIN WOLD