Onsdag kveld la blått scenelys seg over Kristiansten Festning da Rabarbrateateret hadde premiere på «Mens vi venter på Godot». Teatergruppa ønsker høsten velkommen ved å sette opp Samuel Becketts klassiker utendørs.

LES OGSÅ (PLUSS): Aldri for mye av det gode

- Det er ganske dristig å sette opp utendørsteater i september, men vi er forberedt på alt. Trøndere vet å kle seg ordentlig, og derfor er jeg ikke bekymret for besøket, sier regissør Espen Anthun Børø.

En tragisk komedie

«Mens vi venter på Godot» blir regnet som det absurde teaters gjennombrudd. Teaterstykket av Samuel Beckett hadde premiere i Paris i 1953, og ble på ingen måte godt mottatt.

- Det ble lange drosjekøer utenfor teateret i pausen, folk ville komme seg ut og hjem. Men nå har stykket blitt en av de store klassikerne, forteller Anthun Børø.

LES OGSÅ (PLUSS): Satser på ny Shakespeare-suksess

Rabarbrateateret har tidligere satt opp komedier av Anton Tsjekhov og William Shakespeare, nå synes teatergjengen det er spennende å gjøre en tragikomedie.

- Mange tror dette er et tungt og kjedelig stykke hvor ingenting skjer, men det prøver vi å motbevise. Det er mye komedie, farse og rent klovneri i stykket. Samtidig er det dypt tragisk på bunnen, sier regissøren.

Søppelplass på festningen

Rabarbrateateret har gjort stor suksess med sine sommerforestillinger i en bakgård på Bakklandet, men for denne anledningen har de skiftet kulisser.

- Vi tenkte at denne gangen skal vi gå oss en tur mot festningen og se om det finnes noen fine plasser å spille der oppe, forteller Anthun Børø.

Nå mener han de har funnet det perfekte stedet for oppsetningen. Handlingen er lagt til en søppelfylling og på scenen står fire skuespillere, i tillegg er to barn med i oppsetningen. Ved å bruke unge skuespillere, blir Rabarbrateaterets versjon annerledes enn de mer tradisjonelle oppsetningene av stykket, mener regissøren.

- De unge menneskene prøver å finne en tilstedeværelse man kan leve med, men de er bundet fast i en situasjon de ikke kommer seg ut fra. Dette er ikke gamle menn som har gitt opp, men unge mennesker som ikke får orden på livene sine. Grepet gjør at vi får helt andre tolkningsmuligheter, sier Anthun Børø.

Sindre Karlsholm og Haakon Mustafa Akdokur Smestad spiller i Rabarbrateaterets oppsetning av «Mens vi venter på Godot». Foto: Sune Schjelderup