Lørdag og søndag arrangerer Selbu Veteranklubb det første Midt-Norsk Veterantreff, og den 120 mål store halvøya i Selbusjøen fylles av biler, motorsykler, mopeder, traktorer – og mye lyd fra gamle motorer.

Invitasjon er gått ut til alle veteranklubber, merkeklubber og forhandlere av eldre deler og utstyr i hele Midt-Norge. Dessuten er arrangementet annonsert i landsdekkende fagblad både i Norge og Sverige, slik at det allerede er godt kjent i miljøene.

– Vi kan love at det blir mye å se på, sier treffansvarlig Bjarne Ødegaard i Selbu Veteranklubb, som ønsker publikum velkommen til treffet mellom kl. 10 og 16 begge dager.

Motorsager

Til det første veterantreffet er motorsager satt opp som et spesielt tema, og samlere fra Norge, Sverige og Finland har meldt sin ankomst for å vise frem og demonstrere sine klenodier. Den eldste sagen er fra 1932, og for kjennere vil også sager med Wankelmotor og sager med påmontert sagblad trolig være av stor interesse.

Blant de mest synlige kjøretøyene på treffet er en 16-tonns militærtanks, mens noe av det som vil høres best, er en 12-sylindret Rolls Royce Merline flymotor, blant annet kjent fra jagerflyet Spitfire. Både tanksen og flymotoren blir demonstrert; den siste skal kjøres på fullt turtall og lage «gromlyd» for entusiastene.

Av spesiell lokal interesse er en nyoppusset buss som gikk på Selburuta fra 1970. Bussen er en av flere gamle slitere som blir presentert av de rutebil- og transporthistoriske foreningene.

Oljepumpe

Ellers trekker Bjarne Ødegaard frem som en kuriositet en amerikansk oljepumpe for landbasert oljeutvinning, av en type som mange vil huske fra gamle westernfilmer. På treffet vil det bli et eget område for delesalg, og publikum oppfordres til å ta med seg deler og utstyr som andre kan ha interesse av. Det blir for øvrig et eget program for barn med hesteridning og kjøring med motoriserte firhjulinger.

– Vi vet av erfaring at det betyr mye for den enkelte som samler gammelt teknisk utstyr å få et utstillingsvindu som dette, sier Ødegaard, som mener det i vår teknologiske tid er stort behov å ta vare på gamle gjenstander og kjøretøyer som har gått ut på dato.

– Ved oppbevaring og restaurering kan vi bevare dette for ettertiden. Vi har i for stor grad syndet ved å la slike ting gå tapt, sier Bjarne Ødegaard, som lover at det blir Midt-Norsk Veterantreff på Årsøya annethvert år fremover om arrangementet slår an.