Gå til mobilutgaven
forsiden / Kultur / Det skjer

Pilegrimsfest i fjellet

Hjerkinn: Eysteinkirka blir også i år et viktig sted for Pilegrimsdagene på Dovrefjell, med gudstjenester, teater og konsert lørdag og søndag.
(Foto: STEINAR FUGELSØY)

Hjerkinn: Eysteinkirka blir også i år et viktig sted for Pilegrimsdagene på Dovrefjell, med gudstjenester, teater og konsert lørdag og søndag. Foto: STEINAR FUGELSØY

Pilegrimsfest i fjellet

Denne uken starter årets Pilegrimsdager på Dovrefjell.
Leses nå:

Her er helgas beste filmer på kino

Beste Jane Austen-film på over 20 år, norsk psykodrama og komedie med The Rock. Vår anmelder guider deg til ukas beste filmer på kino.

Her er helgas beste filmer på kino

Gosling og Crowe som detektiver på fylla, kjølig provokasjon fra modellbransjen og lovende norsk debut. Vår anmelder guider deg til ukas beste filmer på kino.

Kinohelga:

Her er helgas beste filmer på kino

Vår filmanmelder guider deg til ukas beste filmer. Emilia Clark er like god med funksjonshemmet rik ung mann på kino som med drager på tv.

Iladagan 30 år:

- Miljøet vi har i Ila, er unikt

I løpet av 30 år har én Iladag blitt til seks Iladager. Alt er mulig om man ikke er umakredd, mener Iladagan-veteran Gerd Åberg.

Kinohelga:

Dette er helgas beste filmer på kino

Vår anmelder guider deg til ukas beste filmer på kino.

Fem kulturelle «vårslepp» for helga

Denne helga vil Det skjer-redaksjonen tipse om fem ulike «slipp» av album, magasin og kunst.

Det skjer:

Hellbillies-bilder til byen

Utstillingen «Hellbilles Norge Rundt» av fotograf Trygve Indrelid åpner på Rockheim i Trondheim torsdag kveld.

Kinohelga:

Dette er helgas beste filmer på kino

Utsøkt japansk animasjon, fæl kannibalskrekk, seig morsdag og dum studentkomedie. Vår anmelder guider deg i kinohelga.

Dette bør du få med deg på kino i helga

Vår anmelder anbefaler ukas beste filmer på kino.

Dag byr inn til fest

Dag Ingebrigtsen innbyr til en spesiell konsert i kjelleren på Olavs pub lørdag, med Casino Steel og Ronni Tekrø som hedersgjester.

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Pilegrimsdagene har vært arrangert hvert år siden 1994 og har utviklet segtil et stort kulturstevne, som beveger seg over fjellet i pilegrimenes langsommetempo. Årets program starter i dag når deltakerne på den langepilegrimsvandringen fra Oslo til Trondheim ankommer Dovre.

På ettermiddagen erdet anledning for hvem som helst å gi seg med på etappen fra Dovre kirke tilTofte gård, der det er konsert på tunet med Ruth Olina Lødemel og Arne Johnsen.Om kvelden går vandringen videre til Budsjord, der det blir aftensang ogbespisning.

Les kronikken: Å være pilegrim

Leder pilegrimene

På lignende måte er det lagt opp til et kulturprogram på hvert stedpilegrimene tar inn for natten, til dels også under kortere stopp på vandringen.Publikum kan møte opp til selve kulturarrangementet, uten å ta del ipilegrimsturen, ettersom de fleste av stoppestedene er lett tilgjengelig frahovedveien over fjellet.

Sentral i arrangementet i år som i tidligere år er pilegrimsprest Hans-JacobDahl, daglig leder ved Pilegrimssenter Dovrefjell på Hjerkinn. Senteret er ettav fem regionale pilegrimssentre og har ansvaret for pilegrimsleden mellomNord-Sel og Skaun. Mandag overtok Hans Jacob Dahl ansvaret for en gruppe på 15pilegrimer på Otta og skal lede dem gjennom sitt distrikt på veien motTrondheim.

Les kronikken: Pilegrimen på «Livets vei» til Nidaros

Flere nasjoner

– Vi kom frem til Jørundgård i regn, men vi pilegrimer er vant til at væretskifter, sier Dahl, som har fem nasjoner representert i sitt følge viderenordover.

– I tillegg til denne gruppen, som går hele strekningen, er det flere som girseg med en dag eller to. Vi møter også ofte enkeltvandrere underveis, sier Dahl,som forteller at det dessuten er fem-seks andre grupper som i løpet av sommerengår hele pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim.

Les også: Ekte pilegrimer i 15 mil

Irsk påvirkning

I morgen går pilegrimene strekningen Budsjord-Fokstugu, der biskop SolveigFiske holder foredrag om kvelden, før aftensangen som er den tradisjonelleavslutningen hver dag. Fredag er Hageseter målet for vandringen. Der blir detsamtalekveld med «Tro og natur i keltisk tradisjon» som tema og med Harald Olsenog Hans-Jacob Dahl som deltakere.

 Olsen har nylig utgitt boken «Ilden fra vest»og vil holde foredrag om den irske kulturpåvirkningen på Hjerkinn fjellstuelørdag. Da omfatter programmet ellers pilegrimsmesse i Eysteinkirka, ledet avHans-Jacob Dahl og med en dansegruppe fra Lesja blant de medvirkende. Om kveldenviser Trine Geicke Kolbjørnshus forestillingen «Sunniva kongens datter» ikirken, mens tekstilkunstneren Eli Odden åpner utstillingen «Stavkirkebilder» påfjellstua.

Tema for Pilegrimsdagene 2012 er «Impulser fra vest», og dette setter sitttydelige preg på mange av innslagene, blant annet kulturhistorie, sang og musikkfra Skottland og Irland.

Foredrag av Finnbogadottir

– Over tre år tar vi for oss påvirkninger fra flere kanter. Vi fokuserte påimpulser fra øst i fjor, ser mot vest i år og mot sør til neste år. I år er detsærlig den keltiske tradisjonen vi tar for oss, ikke minst den påvirkningen vifikk i Norge gjennom St. Sunniva, forteller Hans-Jacob Dahl.

Flere av de medvirkende i år kommer fra Island, med tidligere presidentVigdis Finnbogadottir som det største navnet. Hun holder foredrag påkulturkvelden i Oppdal på arrangementets siste dag, da pilegrimsfølget er kommetdit fredag 27. juli.

I Oppdal står for øvrig tre islandske navn på programmetallerede fra fredag i denne uken, da Galleri Àtta i Reykjavik presentererbilledkunstnerne Elva Hreiarsdottir, Steinunn Gunadottir og Hildur Haradottir ien utstilling i Oppdal kulturhus.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus