Pilegrimsdagene har vært arrangert hvert år siden 1994 og har utviklet seg til et stort kulturstevne, som beveger seg over fjellet i pilegrimenes langsomme tempo. Årets program starter i dag når deltakerne på den lange pilegrimsvandringen fra Oslo til Trondheim ankommer Dovre.

På ettermiddagen er det anledning for hvem som helst å gi seg med på etappen fra Dovre kirke til Tofte gård, der det er konsert på tunet med Ruth Olina Lødemel og Arne Johnsen. Om kvelden går vandringen videre til Budsjord, der det blir aftensang og bespisning.

Les kronikken: Å være pilegrim

Leder pilegrimene

På lignende måte er det lagt opp til et kulturprogram på hvert sted pilegrimene tar inn for natten, til dels også under kortere stopp på vandringen. Publikum kan møte opp til selve kulturarrangementet, uten å ta del i pilegrimsturen, ettersom de fleste av stoppestedene er lett tilgjengelig fra hovedveien over fjellet.

Sentral i arrangementet i år som i tidligere år er pilegrimsprest Hans-Jacob Dahl, daglig leder ved Pilegrimssenter Dovrefjell på Hjerkinn. Senteret er ett av fem regionale pilegrimssentre og har ansvaret for pilegrimsleden mellom Nord-Sel og Skaun. Mandag overtok Hans Jacob Dahl ansvaret for en gruppe på 15 pilegrimer på Otta og skal lede dem gjennom sitt distrikt på veien mot Trondheim.

Les kronikken: Pilegrimen på «Livets vei» til Nidaros

Flere nasjoner

– Vi kom frem til Jørundgård i regn, men vi pilegrimer er vant til at været skifter, sier Dahl, som har fem nasjoner representert i sitt følge videre nordover.

– I tillegg til denne gruppen, som går hele strekningen, er det flere som gir seg med en dag eller to. Vi møter også ofte enkeltvandrere underveis, sier Dahl, som forteller at det dessuten er fem-seks andre grupper som i løpet av sommeren går hele pilegrimsleden fra Oslo til Trondheim.

Les også: Ekte pilegrimer i 15 mil

Irsk påvirkning

I morgen går pilegrimene strekningen Budsjord-Fokstugu, der biskop Solveig Fiske holder foredrag om kvelden, før aftensangen som er den tradisjonelle avslutningen hver dag. Fredag er Hageseter målet for vandringen. Der blir det samtalekveld med «Tro og natur i keltisk tradisjon» som tema og med Harald Olsen og Hans-Jacob Dahl som deltakere.

Olsen har nylig utgitt boken «Ilden fra vest» og vil holde foredrag om den irske kulturpåvirkningen på Hjerkinn fjellstue lørdag. Da omfatter programmet ellers pilegrimsmesse i Eysteinkirka, ledet av Hans-Jacob Dahl og med en dansegruppe fra Lesja blant de medvirkende. Om kvelden viser Trine Geicke Kolbjørnshus forestillingen «Sunniva kongens datter» i kirken, mens tekstilkunstneren Eli Odden åpner utstillingen «Stavkirkebilder» på fjellstua.

Tema for Pilegrimsdagene 2012 er «Impulser fra vest», og dette setter sitt tydelige preg på mange av innslagene, blant annet kulturhistorie, sang og musikk fra Skottland og Irland.

Foredrag av Finnbogadottir

– Over tre år tar vi for oss påvirkninger fra flere kanter. Vi fokuserte på impulser fra øst i fjor, ser mot vest i år og mot sør til neste år. I år er det særlig den keltiske tradisjonen vi tar for oss, ikke minst den påvirkningen vi fikk i Norge gjennom St. Sunniva, forteller Hans-Jacob Dahl.

Flere av de medvirkende i år kommer fra Island, med tidligere president Vigdis Finnbogadottir som det største navnet. Hun holder foredrag på kulturkvelden i Oppdal på arrangementets siste dag, da pilegrimsfølget er kommet dit fredag 27. juli.

I Oppdal står for øvrig tre islandske navn på programmet allerede fra fredag i denne uken, da Galleri Àtta i Reykjavik presenterer billedkunstnerne Elva Hreiarsdottir, Steinunn Gunadottir og Hildur Haradottir i en utstilling i Oppdal kulturhus.