Korpsbevegelsen har opplevd sviktende rekruttering de siste årene, noen korps er forsvunnet, andre er slått sammen. Sjetnefestivalen prøver å snu på trenden, og har hatt suksess med sine temabaserte festivaler. Tidligere har de hatt tema som «Ville Vesten», «GumBoot», «Sirkus» og «Fantasi-Instrument». I år er det «Rock» som gjelder. For korps er mye mer enn marsjering på 17. mai mener arrangørene bak årets Sjetnefestival.

–Den tradisjonelle korpsmusikken er kanskje ikke kul nok for mange av gjennomsnittsungene i dag. De har så mye å velge i nå, og det er utfordrende for korpsene. Nå tar vi en ny vri og tror det kan være med på å gjøre korpsalternativet mer attraktivt, forteller Steffen Møller-Holst i festvalledelsen for Arti'Spæll 2013.

Det førte til et påmeldingsrush, og en dobling av antall deltagere fra sist festival i 2011. Den gangen var de 300 samlet ved Sjetne skole. Nå inntar mer enn 600 spillesugne korpsmusikere skolebygningene, etter at festivalen fikk gjort en brannteknisk vurdering av skolen. Til og med den lokale barnehagen er tatt i bruk.

Les mer om festivalen på Sjetne skolekorps' hjemmeside

Hjelp fra Brazz-bror

Festivaldeltagerne får mulighet til å være med på tre ulike workshops.

«TrashDrums» er en av dem, og her spiller en rytmegruppe på diverse stort og tungt skrot sammen med et band. Musikerne fra de 20 påmeldte korpsene tilbys også Rockeverksted og Scenedans. Poenget er at deltagerne skal gjøre noe annet enn de vanligvis gjør på øving.

-Musikerne skal frigjøre seg fra notene og spille på gehør, med en stødig rytme i bunn. Det blir en slags improvisasjon, forklarer Møller-Holst.

Trompetist og komponist Jan Magne Førde, kjent fra The Brazz Brothers, har arrangert en rekke rockklassikere og instruert Sjetne skolekorps i forkant av velkomstkonsertene fredag.

–Vi hadde en gjennomkjøring på tirsdag og det gikk kjempebra, folk sto og klappa til slutt. Jan Magne gjør en kjempejobb og en fantastisk ambassadør for korpsbevegelsen, forteller Møller-Holst.

Han skryter også av kveldens komp, som er gutter fra musikklinja ved Heimdal videregående skole.

- Den rytmen og stødigheten de har gjør at korpsmusikerne våre kan bidra til å fylle ut lydbildet, uansett om de nettopp har begynt eller har spilt i ti år.

-Kjempeengasjement

Steffen Møller-Holst har selv to jenter på 13 og 17 år, og ser tilbake på en givende tid som korpspappa gjennom ti år.

Folk bidrar med det de kan bidra med og vi får et kjempeengasjement og fantastisk samhold spesielt i forbindelse med disse arrangementene. Når vi først er i gang er det mest bare gøy, folk koser seg samtidig som de tar i et tak. Det er en stor glede for alle oss i Sjetne å se at ungene har det kjempefint.

En gruppe på 10-12 foreldre sitter i ledelsen av Arti'Spæll, men samtlige foresatte til de rundt 40 ungene setter av helga for å skape en toppopplevelse for de tilreisende gjestene. Det er vakter og arbeid dag og natt for å lose ungene og ungdommene trygt gjennom helga.

-Målet er å gi dem en unik opplevelse, og responsen fra de forrige festivalene har vært helt topp. Det skal ikke butte på den biten, heller ikke i år, forteller han.

Arrangementet er også viktig for korpskassa. Helgens arrangement er med på å sikre driften de neste to årene.

Velkomstkonserter på Rockheim i kveld fredag 7. juni kl. 20 og kl. 21.30. Avslutningskonsert på Sjetne skole søndag 9. juni kl. 14.

Søk i hele adressa.nos store Det skjer-oversikt her

Jan Magne Førde instruerer Sjetne skolekorps før konsertene på Rockheim fredag 7. juni. Foto: Steffen Møller-Holst
Intens øving før velkomstkonsertene til Sjetnefestivalen i kveld. Foto: Steffen Møller-Holst.