–Kristiansen er nok den eneste 100-årige poeten som lever i dag, mener biblioteksjef Berit Skillingsaas Nygård.

Multitalentet ble født i Kristiania 14. august 1913 og fikk sitt gjennombrudd som lyriker med diktboken «Lilje i blekkhus» i 1948. I tillegg har han skrevet og gjendiktet operetter, samt skrevet libretto til større operaer som «Anne Pedersdotter».

Kristiansen har tidligere levert viser til studentrevyene under Uka i Trondheim på 1950-tallet og skriver fremdeles dikt som står her i Adresseavisen med jevne mellomrom.

–Kristiansen er en viktig del av byen vår; i tillegg til at han var lærer her i flere år så er det mange som kjenner diktene hans fra avisen, sier Skillingsaas Nygård, som skryter av jubilantens samfunnsengasjement.

–Han er en inspirasjon for oss som har en del mindre år på baken enn det han selv har. Både biblioteket og samfunnet for øvrig kan ta mye lærdom av ham når det gjelder det å bry seg om ting som ligger utenfor seg selv. Han er et forbilde for oss alle, sier hun.

Bredt program

Likesom Hans Kristiansen har utrettet mye forskjellig gjennom årene, byr Trondheim folkebibliotek på et variert program til høsten.

–Det var ikke tilsiktet, men man kan si at Kristiansen på et vis representerer den allsidigheten vi etterstreber, forteller biblioteksjefen, og viser til programmet som hun mener er i folkebibliotekets ånd ved at det skal inneholde noe for alle.

–Det er allsidigheten som kjennetegner programmet best. Sånn har det alltid vært, vi skal nå ut til både barn og voksne, og alle som er litt interessert i litteratur og er glad i å lese.

Høstens program byr blant annet på litterær salong med forfatter Frode Grytten, markering av stemmerettsjubileet med Helene Uri, Herbjørg Wassmo og Cecilie Enger og en reise inn i Olav den helliges liv ved Øystein Morten.

21. september er det endelig barnas tur til å samtale om 22. juli 2011. Samtidig med presentasjonen av Vidar Kvalshaugs bok «Det var en gang en sommer» vil de fremmøtte barna få snakke om sine opplevelser rundt tragedien. Barna inviteres også til å feire allehelgensaften på biblioteket den 31. oktober.

–Årets høydepunkt er nok samtalen mellom Geir Lippestad og daglig leder for Kirkens Bymisjon, Dag Aakre. Den foregår 17. september og tar utgangspunkt i Lippestads bok «Det vi kan stå for». Det blir nok en veldig spennende samtale, vi har forsøkt å få til møter mellom mennesker som sammen kan gi et unikt perspektiv på ting, forteller Skillingsaas Nygård.

Les også: Lippestads bok ikke inn for disiplinærutvalget

Heftig debatt

Høstens program er enda bredere i år enn det har vært før, siden arrangørene har fått med flere debatter, noe som er nytt for året.

Biblioteket inviterer kommende stortingspolitikere til etisk debatt 3. september med debatten «Hva er det med menn med makt og unge kvinner?». 24. oktober handler debatten om formidling av litteratur, med «All makt til bokbloggerne?» som overhengende spørsmål.

–I sommer endret Stortinget folkebibliotekenes formålsparagraf, slik at vi skal være en uavhengig møteplass og arena for offentlig samtale og debatt. Lovendringen blir ikke gjeldende før 1. januar neste år, men vi har ikke noe imot å være litt tidlig ute, sier Skillingsaas Nygård.

Hun trekker frem arrangementet den 13. september, «Kulturnatt med erotisk forspill», som spesielt betegnende. Olaug Nilssen, forfatteren bak «Få meg på, for faen», og Erica Løfstrøm som debuterte med boken «Sex, musikk og vold» skal bokbades av universitetslektor Siv Gøril Brandtzæg.

–Her har vi vært litt dristig. Vi vil gjerne gå forbi det publikum vanligvis forventer av oss, og overraske dem litt. Med høstens program vil vi at de skal spørre seg: «Ja men, kan dette foregå på biblioteket?», forteller en fornøyd biblioteksjef Berit Skillingsaas Nygård.

Geir Lippestad er aktuell med boken «Det vi kan stå for». Han kommer til Trondheim 17. september. Foto: Ivar Mølsknes
13. september kommer Olaug Nilssen, forfatteren bak «Få meg på, for faen», for å være med på «Kulturnatt med erotisk forspill». Foto: Greg Buick
I november skal stemmeretten feires på Trondheim folkebibliotek med blant andre forfatteren Helene Uri. Foto: Nina Kammersten