Prosjektet handler om kafékultur, sosiale relasjoner og trivsel og vil gi seg utslag i en rekke arrangementer på Bristol de neste tre årene.

Torsdagens festaften slår an tonen med utdeling av «Standhaftighetsprisen» til kafeen for sin trivselsskapende virksomhet gjennom fire generasjoner.

–Vi driver med kunst på vår måte, der handling spiller en vesentlig rolle. Vi insisterer spesielt på det i en tid da alt skal telles og måles. Nettopp nå synes vi det er bra å sette i gang noe som handler om noe annet, om hvordan vi lever og fungerer som sosiale vesener, sier kunstnerne Elin Andreassen og Ann-Cathrin Hertling, som har forberedt Bristol-prosjektet i et år før det presenteres offentlig. Med seg i planleggingen har de hatt innehaveren, baker Albert Fritz Petersen, oldebarn av konditoriets danske grunnlegger med samme navn.

Selv har Petersen gjennom flere år gitt Bristol en tydelig kunstnerisk profil med et stadig skiftende utvalg malerier, for en stor del innkjøpt i utlandet med en bevisst smak for kvalitet. Det er likevel ikke kunsten på veggene som først og fremst har skapt Hertlings og Andreassens interesse for Bristol; det har derimot stedets atmosfære og umiskjennelige preg av kontinental kafékultur.

–Når jeg har vært i utlandet, er det alltid godt å komme hit, sier Andreassen, som kom til Trondheim for flere år siden og lenge har hatt Bristol som stamsted. Hertlings forkjærlighet for Bristol er enda eldre og skriver seg fra tidlige softiskjøp sammen med bestemoren.

–Bristol tar vare på minnene våre, slik er det for mange av oss her i byen, sier Andreassen og Hertling, som gjennom prosjektet håper å kunne peke på de verdier, synlige og usynlige, som ligger i det særpregede stedet som har vært i drift siden 1929 og bl.a. alltid vært kjent for sin kremfylte Georginekake.

Invitasjoner til kvelden er dels sendt ut til utvalgte personer, dels servert til kafeens gjester over disk. Men selv uten invitasjon er det mulig å møte opp når døren åpnes torsdag kl. 18. Programmet for festaftenen starter en time senere og innledes av sosiologiprofessor Aksel Tjora, som snakker om kafeenes betydning ut fra sin nye bok «Café Society». Spesielt invitert er også byhistorikeren Terje Bratberg, som kåserer om «Byen vår».