– Europe, you asked for it, skrev Howie Dorough (40) på sin Facebookside i november i fjor da det ble klart at tidenes mestselgende boyband drar ut på ny Europaturnè.

Fire av Backstreet Boys-gutta møtte en ellevill og fullsatt sal i Oslo Spektrum i 2012, noe som tyder på at også norske fans virkelig har «asked for» et gjensyn med 90-tallets tenåringshelter. Det er imidlertid ti år siden alle de fem medlemmene av Backstreet Boys sto samlet på scenen i Norge. Nå er de på veien med albumet «In a world like this», og konsertarrangør Atomic Soul har sørget for at de besøker både Stavanger, Oslo og Trondheim i mars.

– Vi gleder oss veldig til å komme til Norge og møte fansen vår, sier Dorough over telefonen. Han ringer fra et eller annet sted i USA. Linja er hakkete, og stedsnavnet forsvinner i skurringen.

Dorough har vært medlem i popgruppa siden starten i 1993. 21 år etter holder de fortsatt koken. De har gitt ut åtte album siden 1995, tre av dem uten Kevin Richardson (42), som forlot bandet i 2006. Fansen felte mange tårer det året, men pustet lettet ut i 2011 da han igjen ble en «backstreet boy».

Moods of Norway og øl

Gruppa delte scenen med en annen amerikansk boyband-gigant, New Kids On The Block, den gangen i 2012. De fikk moderate anmeldelser fra kritikerne, men fansen sviktet ikke. Damene som for 20 år siden sto med utstrakte hender foran scenen, fant igjen fram de fnisende og hylende tenåringene i seg, og hyllet de fordums heltene. «Some things never change».

I tillegg til den enorme responsen fra publikum, var det en ølsort og noen klesdesignere som gjorde størst inntrykk på Dorough under det korte norgesbesøket for to år siden.

– Vi ble gode venner med gutta i Moods of Norway, og hadde det kjempegøy sammen med dem. De har faktisk designet kostymene vi har på oss i begynnelsen av showet vårt, avslører Dorough.

– Og så husker jeg at ølet var skikkelig godt. Hva var det det het. Aku? Kan det stemme?

Et kjapt googlesøk viser at Nøgne Ø ølbryggeri lanserte sesongbrygget «Aku Aku Lemongrass Ale» for noen år siden, så det kan absolutt stemme.

Ukjent med Trondheim

De fem bandmedlemmene har så langt ikke rukket å være turister i Norge. Det håper Dorough det blir tid til i mars.

– Norge er et vakkert sted. Sjøen, maten og ikke minst menneskene er fantastisk. Nå skal vi være der i flere dager, og håper å få se mye mer av landet. Og så må vi få til å besøke en av butikkene til Moods of Norway.

– Hva skal dere gjøre i Trondheim?

– Ehm...jeg vet ingenting om det stedet, men jeg gleder meg veldig til å se byen, og treffe fansen, sier han. Så blir telefonsamtalen brutt. Noen minutter går før det ringer igjen, og Howie Dorough er tilbake på tråden. Fortsatt hakkete, men hyggelig og pratsom.

Travle dager

– Hei, beklager det. Hva var det siste du spurte om?

– Jeg lurte på om man kan høre på det nye albumet at dere har blitt 20 år eldre?

– Ja, det kan man absolutt. Showet bærer preg av at vi har blitt eldre. Vi har lært mye om bransjen og om det å være forretningsmenn. Vi har vokst også som individer utenom musikken. Vi har stiftet familier, og vi er opptatt av helt andre ting enn tidligere. Det høres på tekstene, sier han.

At flere av bandmedlemmene har slitt med alkohol- og narkotikamisbruk har også preget bandet. Både Alexander James «A.J.» McLean og Nick Carter har vært åpen om misbruket og avvenningskurene som fulgte med kanonsuksessen.

– Narkotika- og alkoholproblemene har definitivt preget oss som band, men Backstreet Boys har alltid vært åpne og ærlige med våre fans. Vi kunne ha skjult problemene om vi ville, men det hadde vært feil overfor fansen. Det har vært en utfordring, men det har bare gjort oss sterkere.

Kevin, Brian, A.J, Nick og Howie har blitt eldre og lagt misbruket bak seg, men at det likevel er tilhengerne fra storhetstida på 90-tallet som fortsatt er bandets målgruppe, er det liten tvil om. Signaturlåter som «Quit playing games (with my heart)», «I want it that way», og «Everybody (Backstreet's back» står på spillelista. Selvfølgelig.

– Det er færre piercinger blant publikum, og de fleste er vel gamle nok til å drikke alkohol nå. Men vi er velsignet med trofaste fans som har støttet oss gjennom alle disse årene. Og de som så oss for 20 år siden tar med seg familien og barna sine til konsertene våre. Noen besteforeldre kommer også. Showet vårt har noe for folk i alle aldre, både gutter og jenter, sier han.

Funnet sin «sound»

I tillegg til å slippe nytt album i fjor, ble popgruppa gjort udødelig med en stjerne på Hollywood Walk of Fame i Los Angeles.

– Den stjernen var en stor anerkjennelse av arbeidet vårt. Vi har funnet vår «sound», skrevet og kostet på det siste albumet selv, og showet er et av våre aller beste. Det blir et visuelt show på to timer med mye dansing, og det blir en akustisk del. Vi håper publikum får en god opplevelse, at de kan mimre litt fra 90-tallet, men også skape nye minner, sier han.

Europaturneen startet 18. februar. Da måtte Dorough forlate kona og sine to barn for å stå på scenen i Portugal.

– Det er aldri enkelt å være borte fra familien, men moderne teknologi har gjort det enkelt for oss å holde kontakten. Heldigvis støtter familiene våre oss fullt ut. Vi har også muligheten til å ta dem med på turné. Sønnen min går på førskolen, men når han er ferdig til våren, kommer hele familien min til meg. Dessverre går de glipp av Norge.

– But I'll see you in march! sier han før telefonlinja igjen blir avbrutt. Denne gangen ringer han ikke tilbake. Intervjuet er over, men det blir forhåpentligvis verken skurring eller hakking når Backstreet Boys entrer scenen i Trondheim spektrum den 10. mars.

Backstreet Boys ble superstjerner og alle tenåringsjenters drømmegutter på slutten av 90-tallet. Siden har de blitt verdens mestselgende boyband. Fra toppen: Nick Carter, Howie Dorough, A. J. McLean, Brian Litrell og Kevin Richradson. Foto: Toni Albir/NTB, AP