–De Fossa er en relativt ukjent komponist. Samtlige av hans duetter er blitt spilt inn før, men ingen har noen gang samlet og utgitt solostykkene hans. Det er veldig spennende å jobbe med dette, sier Kjeldsberg.

De Fossa var stor i sin samtid, men ble senere glemt før navnet hans begynte å dukke opp igjen på 1980-tallet. Kjeldsberg mener de Fossa skiller seg ut blant de andre komponistene som opererte i samme periode som ham.

–Han var aktiv i en epoke der mye av musikken ble komponert på autopilot som bestillingsverk lagd for adelsmenn. Men de Fossa var annerledes, en fri kunstner som skrev musikk for sin egen del, ikke for å tjene penger. Musikken hans er mer krevende både i tonespråk og spillemessig. Den er veldig kompleks, og ikke noe for amatørgitarister, utdyper han.

Likevel mener Kjeldsberg at den gamle komponistens musikk er tilgjengelig for de fleste som ønsker å lytte.

–Absolutt, de Fossa får med deg som lytter i den musikalske dialogen. Dette er lett å like, det er melodisk, god gitarmusikk, sier han.

I arbeidet med å spille inn verkene til de Fossa har Kjeldsberg brukt en autentisk René Lacote fra 1820-tallet, en type gitar det er mulig at komponisten selv spilte på.

–Jeg synes den klinger annerledes enn moderne gitarer. Det er andre detaljer som kommer frem. Denne gitaren har en mer intim, sårbar klang, forteller han. På konserten søndag skal han imidlertid benytte en norskprodusert kopi av en gitar fra de Fossas tid.

–Det blir veldig fint å få spille gammel musikk, på en kopi av et gammelt instrument, blant andre gamle instrumenter på museet, sier Kjeldsberg.

Ringve musikkmuseum søndag kl. 14.00.