De store konsertene står på rekke og rad, og de begynner allerede i dag med Trondheim Metal Fest, som stadig vokser seg større: I år stiller hele 40 band på sju ulike scener over tre dager, med base på Clarion hotell på Brattøra. Metalfestivalen setter i gang torsdag med blant andre Aeon, In Vain, Grand Exit og Majalis. Kalaset fortsetter fredag og lørdag, med band som Behemoth, Devin Townsend Project, Keep of Kalessin og At the Gates.

Johndoe på hjemmebane

Monica Heldal inntar Café Løkka denne torsdagen. Bergenseren har høstet god kritikk for debutalbumet «Boy From The North», og turnerer i disse dager gjennom Norge. Under Spellemannprisen i januar ble hun tildelt to priser: «Årets popsolist» og «Årets nykommer og Gramostipend», noe som kom godt med for artisten.

- Jeg vet at Trondheim er en sykt bra by når det kommer til musikk, og gleder meg veldig til å spille her, har hun tidligere uttalt til Adresseavisen.

Rockerne i Johndoe er tilbake, og i ermet har de plata «Slugger», bandets første album på nesten åtte år. Den blir beskrevet som både en kjærlighetserklæring til, og oppgjør med, hjembyen Trondheim. Her blir det også konsert lørdag, på Byscenen.

I Støren kulturhus er det derimot Carpe Diem som inntar scenen denne dagen, mens Bendik og Kaja Gunnufsen stiller på Klubben i Studentersamfundet.

Tilbake til trønderrocken

«Få norske låtskrivere de siste årene kommer unna med et så tungt slør av alvor omslynget låtene», skrev musikkanmelder Vegard Smevoll om Tommy Tokyos siste plate «We Blister and We Bleed». Nå kan du dømme selv når artisten gjester Familien torsdagskveld.

Enten det, eller du kan velge å ta turen innom Byscenen i stedet, som denne kvelden huser trippel spellemannprisvinner Thom Hell. Han er ute med sitt sjette album - «Six». Albumet har tatt utgangspunkt i midten av 70 tallet, med Pink Floyd, The Who og Dennis Wilson som sterke inspirasjonskilder.

Med «Bygd for fart» har forestillingen «Det du ikke visste om trønderrocken» fått en oppfølger. Trioen Kveli Rånes Bremseth finner tilbake til trønderrockeren Leif Ove Brein, noe som kan by på overraskelser. Bak navnet på gruppa har vi DDE-gitarist Arnt Egil Rånes, revyskuespiller og tekstforfatter Harald Morten Bremseth og «Kvelihumorens» egen Sigmund Kveli. De stiller i Olavshallen både fredag og lørdag.

Under Studentersamfundets tak står Oslo Ess og OnklP & De fjerne slektningene på scenen i Storsalen. Sistnevnte blir beskrevet av arrangør som Norges farligste boyband. Hvor farlige de er, får publikum erfare fredag.

Kvinnestemmer

Trondheim bluesklubb presenterer «Damer i blues», der Rita Engedalen og Margit Bakken hyller blueslegender ved hjelp av historikk, bilder og musikk. Det blir blues, folk, soul, gospel og hillcountryblues når navn som Janis Joplin, Jessie Mae Hemphill, Memphis Minnie, Ida Cox, Big Mama Thorthon, Etta James og Bessie Smith får sin velfortjente heder på Royal Garden fredag.

I høst ga Hanne Kolstø ut sitt tredje soloalbum, «Stillness and Panic», som av vår anmelder ble beskrevet som tydelig og intellektuelt. Sist gang Kolstø holdt konsert i Trondheim var på Café Løkka, fredag kveld er hun klar for Blæst.

Denne dagen byr også på utstillingsåpning på Rockheim. Fotograf Ketil Hardy stiller ut konsertbilder tatt mellom 2003 og 2013 fra scener i Skien og Porsgrunn samt andre steder i Telemark. Samtidig lanserer han fotodokumentarboka «Rockography - konsertbilder fra Skien/Porsgrunn/Telemark».

Lørdag er det duket for feiring av kvinnedagen, dette markeres også musikalsk. Kari Harneshaug og Erle & Slaget står på scenen når Akks Trondheim inviterer til markering på Isak, og Ida Horpestad, styremedlem og vokalist i Blomst, holder appell.

I Namsos holder Spillum Damekor konsert med sanger fra kjente musikaler som Evita, Cats og Les Misérables i kulturhuset. På Trondheim folkebibliotek arrangeres «Feministjavisst» med foredrag som tar for seg spørsmål som hva kvinner oppnådde på 70-tallet, hvem eier kvinnekroppen og hva bør gjøres nå.

Johndoe er tilbake med plate og konsert lørdag. Foto: Glen Musk
Kveli Rånes Bremseth er tilbake med «Bygd for fart» i Olavshallen i helga.
Tommy Tokyo gjester Familien allerede torsdag.