«Endless Love» er hans sjette soloplate, men den første med en dedikert produsent – og den første som så tydelig er bygget rundt hans karakteristiske og sterke vokal.

Sivert Høyems stemme var hovedattraksjonen i Madrugada. Da han startet solokarriere parallelt med bandet, var ikke fokuset like sterkt på stemmen. Sivert forsket rundt forskjellige stilarter, fra folkinspirert pop på de første albumene via T.Rex-innflytelse til Krautrock. På «Endless Love» er han musikalsk nesten tilbake der han startet med Madrugada, med sin egen stemme i fokus.

–Det sosiale fellesskapet i et band har alltid vært viktig. Jeg klarte ikke helt å se for meg selv som soloartist. Ikke før jeg ga backingbandet sparken og reiste på turné alene i 2012. Da falt mange brikker på plass, sier Sivert Høyem, som etter soloturneen innledet samarbeid med Thåströms bassist og produsent Ulf Ivarsson.

Ikke SÅ moden

I et presseskriv fokuserer forfatter Torgrim Eggen på at «Endless Love» er en moden manns formidling av kjærlighet.

–Æ veit da faen æ, æ e itj moden. Kanskje Eggen skriver vel så mye om seg selv, ler Høyem.

–Men situasjonen er selvsagt annerledes enn i starten. Jeg var ikke stort mer enn 20 år da vi begynte med Madrugada. Ting har forandret seg mye og jeg vil at musikken skal speile hvem jeg er. Jeg vil verken låte som jeg eldre eller yngre enn jeg er, sier Høyem.

Det er et poeng å skrive tekster som reflekterer hans livserfaring, og at tekstene fungerer i en setting av melodi og fremførelse. Hans musikalske oppskrift er tydelig:

–Det skal komme fra hjertet og det skal være enkelt, proklamerer han.

Pilegrimsturen til Santiago

Det var først og fremst en historisk interesse som gjorde at Sivert Høyem i 2007 la ut på et såpass urocka prosjekt som pilegrimstur til fots til Santiago de Compostela.

–Jeg gikk den klassiske turen på 80–90 mil. Det var en opplevelse for livet, men også matnyttig for meg som låtskriver. En rekke tekster ble til på den turen, blant annet de fleste til «Moonlanding»-albumet, sier Sivert, som fortsatt skriver mange av sine tekster mens han er ute og går.

Det underfundig filosofiske og litt sky personligheten hans har gjort at det er lett å tenke at Sivert Høyem nesten er en «motvillig artist».

–Jeg er ikke i tvil om at det jeg holder på med er akkurat det jeg ønsker å holde på med. Både det å skrive låter og stå på scenen er en sterk drivkraft, sier Høyem.

–Men det er mye annet med dette yrket som jeg ikke er like glad i. Det som innebærer å eksponere meg selv utenfor scenen, det å gjøre intervjuer som dette...

Ikke sjenert, men kanskje sky

–Jeg vil ikke beskrive meg som sjenert. Mer reservert, kanskje litt sky, sier Sivert. Han vet han ikke er alene om denne dualismen. Det er ikke noen motsetning mellom å ha et sterkt formidlingsbehov, og å trives på en scene og å være en lite offentlig orientert person utenfor. Hans kamerat Åge Aleksandersen er et nærliggende annet eksempel.

–Alle noenlunde oppegående artister har vel denne dobbeltheten i seg, mener Høyem.

Nå skal han ut på veien igjen, men ikke til fots. Først en klubbturné i vår og så en sommerturné. Han skal turnere i store deler av Norge og også til sitt anselige publikum i andre deler av Europa.

Studentersamfunnet 29. mars og Borggården 30. august