Duoen er verken er redd for å snakke høyt, ta plass, være politiske eller kjønnsløse.

–Glamstar er et av mine aller kjæreste prosjekter, sier Sandra Kolstad. Hun snakker fort og energisk om duoen hun har startet med Eivind Henjum, som er bassist i bandet hennes, men også elektronikaartisten Sprutbass.

–Vi hadde behov for å skape noe helt annerledes. Det begynte med at vi satt og skrev dikt på flyplasser, og det vokste frem som ugress.

Sandra er mann

Glamstar er et nytt prosjekt, og har fortsatt ikke opptrådt live. Duoen har gitt ut en sjutommer, men musikken er ikke tilgjengelig på internett, og selv ikke Kolstad eier et fysisk eksemplar.

–Jeg må vel få et av Eivind en gang, sier hun, før hun forteller mer inngående om prosjektet som ikke mangler store visjoner:

–Glamstar er mørkt, tungt og vilt. Og kjønnsløst! I Glamstar er jeg mann. Det falt helt naturlig. Vi jobber mye med stemmeprosessering og spoken word. Det er super-catchy, og beveger seg tungt elektronisk over i en hip hop-verden. Glamstar kan være alt. Det er hele vitsen, mener Kolstad.

Like bra som Berlin

Livedebuten blir i Trondheim på Leutenfest i helga.

–Det er maks perfekt å spille på Leutenfest. Profilen de har musikalsk er helt spesiell i norsk sammenheng, og det føles naturlig å forene elektro og hip hop, da det ikke er en lang vei mellom. Leutenfest har noen fantastiske navn på plakaten. Folka bak er ivrige, og det kommer tydelig frem, mener Kolstad, som har satt av helgen for å henge rundt og få med seg det som skjer.

–En selvfølge er Melkeveien, Sprutbass og Yoguttene. Jeg har heller ikke hørt Anana live ennå. Det lages veldig mye spennende elektronisk musikk i landet, og nå markerer også Trondheim seg. Jeg er selv bosatt i elektrohovedstaden Berlin, men det skjer like mye nyskapende i Norge, sier Kolstad.

Leutenfest er den eneste festivalen i Norden som fokuserer på elektronisk musikk og hip hop. Kolstad trekker allikevel frem Ekkofestivalen i Bergen, Numusic i Stavanger og Insomnia i Tromsø som viktige arenaer for elektronisk musikk.

–Leutenfest har klart å etablere en egen profil, særlig for hip hop. Jo flere festivaler jo bedre, de beriker hverandre og skaper ringvirkninger. Jeg håper dette blir det første av mange år.

Savner politisk kunst

Mens Kolstad snakker, får hun en tekstmelding fra Henjum, som hun leser høyt; «Glamstar er undersiden av den moderne søppeldynga. Der er det fint, men det er mye press», skriver Henjum, og Sandra Kolstad stiller seg bak utsagnet.

–Eivind og jeg har et viktig samarbeid, sier hun.

–Vi har funnet inspirasjon gjennom hverandre, også gjennom litteratur og lyrikk. Vi utveksler ideer om språk og litteratur, som jo er nært forbundet med musikk. Vi har like visjoner – rent musikalsk for hvordan det helst kan virke, men også som funksjon i verden.

Hvorfor skal man lage musikk? Det er lett å spy ut ting i offentligheten, det kan være bra demokratisk og det er flott at folk uttrykker seg – men det gjør at man virkelig bør tenke over hva man trenger å høre, sier Kolstad, som mener det lages for lite eksplisitt politisk kunst. Hun hevder Glamstar er et like politisk som poetisk prosjekt.

–Det passer fint inn med hiphop, som har vært en veldig politisk sjanger. Nå er det ikke alltid en meningsbærende politisk brodd igjen. Det heller ikke være det, men vi i Glamstar synes det er spennende å jobbe med et politisk budskap. Det trengs også i Norge hvor ikke alt henger på greip, forklarer hun. På spørsmål om hvorfor vi trenger Glamstar, svarer Kolstad at det nettopp er fordi duoen er dypt poetisk og dypt politisk.

–Poesi er viktig for verden, og politikk er viktig av åpenbare grunner. Å skape et prosjekt med en tydelig stemme er viktig. Vi trenger visjonære stemmer som tør å snakke høyt og ta plass, avslutter hun.

Leutenfest foregår på Byscenen, Brukbar og Supa fredag og lørdag