Torsdag kveld spiller han på Moskus i Trondheim.

Den engelske låtskriveren og artisten har et langt artistliv bak seg. Mange kjenner han som sjefen i The Soft Boys i England på slutten av 70-tallet, og senere The Egyptians på 80-tallet. Siden den gangen har han også vært soloartist med en lang rekke samarbeid bak seg, blant annet med Peter Buck fra R.E.M. i bandet Venus 3. De 70 billettene til torsdagens konsert på Moskus er for lengst utsolgt.

– Jeg gjør det jeg hadde lyst til og lever av det. Det blir ikke bedre enn det, sier Hitchcock.

– Vi blir opplært til å tro at bare vi blir store og rike, så blir vi lykkelige. Men så når folk kommer dit, så har de fortsatt de samme problemene. Suksess i den forstand er ikke viktig. Det handler mer om å føle mening og tilfredsstillelse med det du gjør, sier han.

Norske gjester

Med seg til Trondheim har 61-åringen sangerne og gitaristene Anne Lise Frøkedal (33) og Frode Strømstad (35) fra I Was a King. Hitchcock co-produserte deres forrige album «You Love It Here» sammen med Norman Blake fra Teenage Fanclub. Aldersforskjellen er ikke noe problem:

– Vi liker den samme musikken, og de er ganske «old-fashioned». De låter som The Byrds, mener 61-åringen.

Hans neste album kommer i høst, heter «The Man Upstairs» og har Frøkedal med på gjestevokal på en av låtene.

«Sær humor og halsbrekkende sanger»

Sist han besøkte Trondheim var i 1991. Selv husker han ingenting fra konserten.

«Det ble en kveld helt utenom det vanlige med eksentriske Robyn Hitchcock på Skansen lørdag. En uforglemmelig konsert med sær humor og halsbrekkende sanger fra hans bisarre verden, for 35 tilhørere og trampeklapp. Det var en kultartist som for et sparsomt, men entusiastisk publikum lirte av seg de mest avsindige historier mellom såre og surrealistiske sanger om syngende egg og universets sammenheng», skrev Adresseavisens Terje Eidsvåg den gangen.

–Jeg var ikke så vant til å spille solokonserter den tiden, og hadde også dårlig utstyr. Jeg var en bandsanger, uten band. Det tok lang tid å beherske det å spille alene, forklarer Hitchcock som gjør flest solokonserter nå om dagen.

Isolert - på en god måte

Hitchcock har turnert i Norge siden 1982.

– For meg er Norge som en mors bryst for en baby. Det er som en andre mor for meg. Jeg liker at det er få folk og mye plass, og det er utrolig variert. Hammerfest i nord og Egersund i sør er som to helt forskjellige verdener, illustrerer han, og fortsetter:

– You can feel the gaps, sier artisten og fantaserer om norske landskap med troll som henger over fjelltoppene, flyvende dinosaurer og sjømonster som dukker opp fra fjordene.

– Når jeg er her føler jeg meg isolert og langt unna alt. Men på en god måte, understreker han.

– Men det er dyrt her, jeg ville ikke hatt råd til å bo her permanent, sier låtskriveren som fikk anbefalt Moskus' bookingansvarlig Tor Schjølberg fra sin artistvenn Steve Wynn.

– Vi har prøvd å få til dette i flere år nå. Endelig klaffet det, forteller Schjølberg.

Robyn Hitchcock trives sammen med Anne Lise Frøkedal og Frode Strømstad fra I Was a King. Fredag spiller de i Oslo. Foto: Bård Sande
Robyn Hitchcock sikret seg en ny gitarbag før torsdagens konsert på Moskus i Trondheim. Foto: Bård Sande