Humorbyen Trondheim får storfint besøk når den irske komikeren Dara Ó Briain gjør standup på Clarion Hotel & Congress fredag kveld.

Trønderske tilhengere av standup kjenner ham fra «Live at the Apollo» på NRK3. Han er blitt beskrevet som Storbritannias «favorittire», og ble stemt frem som den 16. beste standupkomikeren av Channel 4 i 2010.

Journalist og humorskribent Bruce Dessau har en gang skrevet at man bør sjekke pulsen dersom man ikke ler av Ó Briain.

- Da må man være død.

Ó Briain er en komiker som ikke er redd for å utfordre sine tilhørere. Han serverer observasjoner alle kan kjenne seg igjen i, men tar uventede veier i sin ferd mot punchlines.

Med skarpsinn og slagferdighet kan han argumentere for at rasisme er bedre enn astrologi - begge klassifiserer jo mennesker -, drive gjøn med det moderne menneskets forståelse av vitenskap og teknologi, og vitse om katolikkenes mangel på muligheten til å skille seg fra betegnelsen katolikk.

Samtidig er han folkelig og fjasete.

Selv kaller Ó Briain seg en «craic dealer», et ordspill på ordet «crack dealer» som fonetisk ligger tett opp mot «craic», et gammelt irsk ord for «morsom». Mye av humoren skaper han i samspill med publikum.

- Det er nettopp det som gjør standup så fornøyelig. Hvis noe går galt når man spiller inn et TV-program, får produsentene deg til å gjøre et nytt opptak. Når man gjør et skuespill, må man holde seg til manus. Men hvis man gjør standup og noen løper naken over scenen, må man henge seg på, spille på det, fortalte han i 2012.

Det er med andre ord en uforutsigbar aften humorsultne trøndere kan vente seg på Clarion, med en «craic dealer» det er lett å bli avhengig av.

TIPS: Varm opp med intervjuet komiker Richard Herring gjorde med Ó Briain for podkasten «Richard Herring’s Leicester Square Theatre Podcast» november 2013: http://www.comedy.co.uk/podcasts/richard_herring_lst_podcast/episode_30_dara_o_briain/

Dara Ó Briain står på scenen i Clarion Hotel & Congress fredag. Dørene åpner klokken 19:30, showet starter cirka klokken 20:30.