Solstads siste roman, «Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591–1896», har fått betydelig kritikk fra flere anmeldere. Under tittelen «300 års kjedsomhet» skrev vår anmelder Terje Eidsvåg at Solstads forsøk på å skrive en roman om sin mors slektshistorie, uten å dikte, «er mer imponerende som kompromissløs tålmodighetsprøve enn som litteratur».

Nå slår Solstad tilbake, med sitt åpningsforedrag fra samtidspoesifestivalen Rolf Jacobsen-dagene på Hamar. Med utgangspunkt i kritikerslaktet av boken sin gir han en analyse av tilstanden i norsk litteratur fra 60-tallet og til i dag. Tirsdagens forfatterbesøk er arrangert av Norsk Forfattersentrum Midt-Norge og foregår på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

Klam litteratur i badstua

Under Fjøsfestivalen på Melhus, som varer fra 19. - 26. juli, settes Solstad på båsen. Han skal både snakke om romankunstens kår og betydningen av sodd i romanen «Professor Andersens natt».

– Jeg synes det er kjempestas at vi får besøk av Solstad. Når man inviterer Dag Solstad må man skrive et godt, gammeldags brev. Jeg skrev til ham at jeg tror han vil treffe et annet publikum på Fjøsfestivalen enn han gjør mange andre steder. Hit kommer både kulturarbeidere og folk som ikke oppholder seg så mye i litteraturmiljøet i utgangspunktet, sier litteratursjef for festivalen, Ane Nydal.

Nydal ønsker også å få med Solstad inn i badstua. Det å invitere en forfatter inn dit er en del av kulturfestivalens faste konsept «Lite lys og mytji varme».

– Sist gang inviterte vi Vigdis Hjorth inn i badstua. Der leste hun en erotisk passasje av Henry Miller om og om igjen, det ble mange orgasmer den dagen. Vi har ikke fått bekreftet at Solstad stiller opp på dette ennå, men vi lokker så godt vi kan. Om han så skal lese fra «Trav og galopp-nytt», sier Nydal.

Pulitzernominert boksepoesi

På festivalens program står også Adrian Matejka fra USA. Han har gitt ut diktsamlingen «The Big Smoke», som ble nominert til National Book Award 2013 og Pulitzerprisen 2014. Boken hans handler om Jack Johnson, som i 1908 ble den første afroamerikanske verdensmesteren i tungvektsboksing.

– Opplesningen Matejka gjør hos oss vil bli hans første i Europa, avslører Nydal.

I tillegg til musikkspillende utedoer, tegneseriekurs for barn og leksjoner i boksing bys det også på kabaret når poet Gunnar Wærness og kunstner Henrik Skotte opptrer med «Vi er motorvei». Wærness og Skotte har også fått i oppdrag av festivalen å lage et show om Alf Prøysen.

– Jeg spurte dem: «Har dere lyst til å lage hva som helst om Alf Prøysen?». Jeg stoler på disse to, og gleder meg til urfremføring, sier Nydal.