Ulrik Svalsten står bak det splitter nye manuset til «Den gylne regel», som er Bergmannsteaterets første teaterstykke i en planlagt serie av historiske spel om Løkkensamfunnet i Meldal. Tanken er å, gjennom dramatiske teaterstykker, vise samfunnets historie til gruven ble lagt ned i 1987, forklarer arrangørene i en pressemelding.

«Den gylne regel», som spilles i to akter, tar for seg hendelser fra våren 1913 og fram til nyttårsaften 1919. Stykket skildrer menneskers liv i et fremvoksende industrisamfunn med internasjonalt innslag. Teateret har blant annet samlet inn informasjon gjennom å intervjue mennesker i nittiårsalderen, som har fortalt hva deres foreldre og besteforeldre opplevde tiden rundt første verdenskrig. Stykket har premiere fredag.

Sleivspark på Sverresborg

- Målgruppen er alle som liker å flire seg i hjel, sier skuespiller Mads Bones om spelparodien «Slaget på Testiklestad».

- Vi tar utgangspunkt i at publikum har en forestilling om hvordan et spel går for seg – selve ideen «spel». Vi har en helt klar historie som er vår egen, i tillegg til at vi selvfølgelig sparker både hit og dit, forteller han Adresseavisens journalist Jonas Ravn.

Dette er Sverresborg Folkemuseums aller første spel, og forestillingen settes opp åtte ganger mellom torsdag og tirsdag 12. august. Med kun 250 plasser på Oppdalstunet på Sverresborg er det duket for en intim og eksklusiv spelopplevelse.

Magisk sirkusteater

Torsdag er det også premiere på Operaukas oppsetning av «Tryllefløyten» i Prestegårdshagen i Stjørdal.

- Dette blir en magisk versjon av «Tryllefløyten». Temaet for forestillingen er Sirkus og det tror jeg passer fint til plassen og omgivelsene, forteller solist Silvia Moi, som synes teateret er like dagsaktuelt i dag.

Fremdeles handler det imidlertid om det gode mot det onde, og kjærligheten står nok seirende igjen nå også.

- I tiden vi lever i nå, med mye krig i verden, er tematikken som tas opp høyst aktuell. Men temaet er enklere sammenfattet, slik at det kan nå både barn og voksne, har Moi tidligere uttalt til Adresseavisen.

Gårdsdrift med tyroltema

For fjerde år på rad setter teatergruppa Framdrift, som drives av skuespillerne Gunhild Hjertaas, Helga Haga og Kari Wist, opp musikkteater i Trøndelag. På Hitra og Stiklestad blir to gårdstun gjort om til teaterscene med plass til flere hundre tilskuere når «Sommer i Tyrol» vises.

- I fjor spilte vi «Sommer i Tyrol» for første gang. Forestillingen er en gammel operette av Müller og Benatzky, men vi har gjort litt om på manuset, sier Hjertaas til Adresseavisen.

Opprinnelig foregår handlingen på et hotell i Tyrol i Sveits, men i Framdrift sin versjon er historien lagt til et gårdshotell i Trøndelag. Hovedpersonen er odelsjenta Josefa, som på grunn av nedskjæringer i landbruket tvinges til å tenke nytt og kreativt rundt driften av gården. Etter en langhelg i Alpene får hun en lys idé om å drive hotellet med Tyrol som tema.

Stykket premierer torsdag på Hitra, og 15. august i Verdal.