Reykjaviks hovedflyplass Keflavik måtte fredag holde stengt på grunn av vulkanaske. Flyplassen stengte for første gang siden utbruddet i vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull begynte for halvannen uke siden.

Følg flytrafikken her

– Vinden har endret retning og fører aske til Reykjavik og Keflavik, sa det islandske luftfartstilsynets talskvinne Hjördis Gudmundsdottir til nyhetsbyrået AFP.

– Du kan ikke se askepartiklene som vinden fører med seg, men de er der, tilføyde hun.

Nesten tilbake til normalen fredag

Den internasjonale turismeorganisasjonen World Tourism Organisation anslo fredag tapene vulkanasken har påført flyselskaper verden over til vel 13,5 milliarder kroner. Dette er enda høyere enn anslaget fra luftfartsnæringens egen interesseorganisasjon IATA.

De fleste restriksjonene på flytrafikken over Europa var fredag fjernet, og situasjonen ble betegnet som på det nærmeste normal. Den europeiske luftfartskontrollen Eurocontrol regnet med rundt 29.000 flyginger, som er det vanlige nivået.

Åpent i Norge

Hele det norske luftrommet var fredag åpent for trafikk. Varslene antyder heller ikke at det vil komme nye restriksjoner.

Det opplyste Avinor fredag ettermiddag. Prognosene er basert på de siste værkartene og askevarslene.

Avinor gjentar oppfordringen til passasjerer om å sjekke med flyselskapene hva som gjelder for de enkelte avgangene. I morgentimene var det flere forsinkelser og innstillinger, blant annet fordi ikke alle flyene var på rett sted slik de ville vært med normal drift.

Røyk og aske stiger til værs fra vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull. På himmelen over vulkanen var det nordlys torsdag kveld. Foto: scanpix
Røyk og aske stiger til værs fra vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull. På himmelen over vulkanen var det nordlys torsdag kveld. Foto: scanpix