Ikke i år heller: Bent Hamers «Hjem til jul» nådde ikke opp til hovedprogrammet i Cannes. Her er regissøren under innspilling av filmen i Østersund. Foto: Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM

De som hadde sett fram til en norsk film i hovedkonkurransen i Cannes for første gang siden Anja Breiens «Arven» i 1979, må fortsatt vente. I dag ble den 63. Cannes-festivalens offisielle program presentert, og der er det ingen norske filmer å finne denne gang heller. Det offisielle programmet teller Konkurranseprogrammet, sideprogrammet Un Certain Regard og offisielle prestisjevisninger utenfor konkurranse.

Selv om den ikke får plass i de gjeveste programmene, betyr ikke dette at alt håp er ute for Bent Hamer eller norske filmer i Cannes i år. Festivalen har også andre sideprogram som pakkes ut senere, progam hvor bl.a. Hamer tidligere har vært representert, som Regissørenes 14 dager og Kritikeruken.

De 16 filmene i hovedkonkurransen teller ingen nordiske filmer denne gang. Mike Leighs «Another Year», Doug Limans «Fair Game» Abbas Kiarostamis «Copie Conforme», Takeshi Kitanos «Outrage», Apivhatpong Weeasethkauls «Uncle Boonmee Who Can Recall Hist Past Lives» og Alejandro Gonzales Inarritus «Biutiful» er blant filmene som har kommet gjennom nåløyet i hovedkonkurransen, som skal bedømmes av en jury ledet av Tim Burton.

Utenfor konkurransen blir det foruten åpningsfilmen Ridley Scotts «Robin Hood» verdenspremierer på Woody Allens «You Will Meed A Tall Dark Stranger», Stephen Frears «Tamara Drewe» og Oliver Stones «Wall Street – Money Never Sleeps». I det mest prestisjetunge sideprogrammet Un Certain Regard finner vi i år foruten den franske mester Jean-Luc Godards «Film Socialisme» rumenerne Christi Puiu og Radu Muntean med «Aurora» og «Tuesday, After Christmas». Puiu vant pris i samme program og innledet den nye rumenske bølgen med «Lazarescus Død» i 2005.

Danskenes håp om Susanne Bier slo i likhet med norsk forventning om at Bent Hamer endelig skulle få plass på øverste hylle, ikke til. Svenskenes Roy Andersson «ble ikke ferdig» til vurdering til festivalens gjeveste program, noe som også er omkvedet om de nye filmene til filmskapere som har vært lansert som aktuelle for Cannes i år, så som Terrence Malick («Thin Red Line») og Darren Aronofsky («The Wrestler). Årets festival arrangeres fra 12.-23.mai.

Ikke i år heller: Bent Hamers «Hjem til jul» nådde ikke opp til hovedprogrammet i Cannes. Her er regissøren under innspilling av filmen i Østersund. Foto: Foto: MARIUS SUNDE TVINNEREIM