Ikke bare er han med i «After Earth», M. NightShyamalans («Den sjette sansen», «Signs») sin siste film sammen med stjernersom Will Smith og Isabelle Fuhrman, men også brennende aktuell forHBO-suksessen «Game of Thrones». Så hvordan kan det da ha seg at den profilertenordmannen med det røde skjegget dukker opp som Olav den hellige i enlavbudsjettsdokumentar produsert for Olavsfestdagenes 50-års jubileum?

- Hivju sa jatil rollen før han ble en het potet, sier Stian Hansen som har regien på filmen«Olav - A Documentary on the Viking King Olav and his legacy». Filmen gies utav Olavsfestdagene i disse dager og består både av rene dokumentaropptak oghistoriske rekonstruksjoner.

- Filmen erlaget etter malen fra History Channel, sier Hansen. - Vi rekonstruererhistoriske hendelser og setter disse i sammenheng med ren dokumentarfilm.

Flørter med Hollywood

Kristofer Hivju er skuespilleren sominteressen for bokstavelig talt her eksplodert de siste par årene. De sisterykene fra Hollywood sier at skuespilleren kan være aktuell for kommendeepisoder av kanalen HBO sin prisvinnende serie «Game of Thrones» basert påGeorge R. R. Martins romansyklus «A Song of Fire and Ice».  Hivju er også med i thriller-mesteren M.Night Shyamalans siste film «After Earth» sammen med profilerteHollywood-skuespillere som Will Smith, Isabelle Fuhrman, Zoe Isabella Kravitzog Jaden Smith. Filmen får premiere 7. juni 2013. Hivju hadde også en rolle ihorror-filmen «The Thing» fra 2011.

- Hivjuhadde spilt Olav tidligere, sier Hansen til adressa.no. - Han hadde rett ogslett lyst til å spille helgenkongen igjen. Det hører vel med til historien atHivju sa ja til rollen før han ble så stor som han er i dag. Jeg må ærliginnrømme at navnet Kristofer Hivju sa meg ingenting da produsentene i Ekkofilmnevnte det første gang. Det er uansett kjempeartig at det går så bra for Hivju.

Selger kun fysisk kopier

I en tid da de fleste filmer og TV-serier kuner et par tastetrykk unna, enten det gjelder filmtjenester som Altibox, Zune,Mubi, Comoyo, iTunes eller andre streaming -og nedlastingstjenester, så erOlavsfestdagenes forretningsmodell like godt plantet i historien som filmensinnhold.

- Viselger filmen her på kontoret vårt i Munkegata og under selve Olavsfesten, sierAnne-Lise Aakervik, presseansvarlig for Olavsfestdagene.  - Men vi håper selvsagt å få den distribuerttil bokhandlere i Trondheimsregionen etter hvert.

Viser Olavsfestens historiske betydning

Filmen som i løpet av 30 minutter skalfortelle seerne om hva Olavsfestdagene dreier seg om inneholder både historiskekampscener, opptak fra innsettelsesgudstjenesten i Nidarosdomen, historiskefoto, Spelet på Stiklestad og historiske rekonstruksjoner. I tillegg så harfestivalen fått med seg musikk fra Kaizer's Orchestra og Schola Sanctae Sunnivapå musikksiden.

- Viforsøker med filmen å forklare publikum den betydningen og påvirkningen Olavhar hatt på det norske samfunnet, sier Aakervik.  - Hvorfor vi feirer Olavsfest, hvorforNidarosdomen står der den står og mye annet. Selv det med lovgivning i Norgehar en direkte forbindelse med Olav.

I tillegg til at Olavsfestdagene er stolteover at Hivju spiller helgenkongen i en film som så absolutt hører inn underkategorien «eksklusiv», så kan Aakervik også fortelle av Hivju vil dukke opppersonlig på enda et arrangement i forbindelse med Olavsfesten.

- Deter et prosjekt som heter «Fra hat til håp», forklarer Aakervik. Et oppsetningsom utelukkende er et tilbud til SFO-barn i Trondheim.