La det svi Tor-Arne Hetland vil at langrennsarrangører skal utelukke dopmistenkte utøvere fra konkurranser i fremtiden. Foto: STEINAR FUGELSØY Foto: Foto: Steinar Fugelsøy

Dopingavsløringene i sykkelsporten har sjokkert de siste årene. Langrennssporten har også hatt sine skandaler. De siste ukene har mer gammelt grums blitt virvlet opp gjennom blant annet påstanden om at det på 90-tallet var organisert samarbeid om dopingprogram mellom Finland og Russland.- Arrangørene av Tour de France har vært tøffe og nektet å invitere lag det hersket mistanke til om fortsatt doping. Jeg skulle ønske FIS (Det internasjonale skiforbundet) og dets arrangører hadde vært like tøffe. Jeg skjønner at alle er uskyldige inntil de blir tatt i en kontroll, men FIS vet veldig mye gjennom testingen som er foretatt om hvem som med stor sikkerhet driver med noe ulovlig. Det burde vært mulig at disse ikke bli invitert til å delta i noen av de viktigste konkurransene, sier Tor-Arne Hetland.

Strengere straffer

Verdens- og OL-mesteren i sprint har mistet mange av sine forbilder opp gjennom tidene ved at disse er blitt tatt i doping. Han blir skuffet og overrasket hver gang det skjer, men etter hvert har veteranen blitt vant til at det kommer avsløringer. Det vil også skje i fremtiden mener han om ikke mer gjøres. Et sted å starte er med straffereaksjonene som Hetland mener er alt for snille. - To års utestengelse av utøveren er ikke nok. De som blir tatt har bevisst jukset og har blant annet tjent store penger på det. Derfor bør de straffes strengt økonomisk samt utestenges på livstid. Videre burde et system der utøveren for eksempel får en million kroner i bot. En dobling av boten til de som har bistått med jukset. Ytterligere dobling til det nasjonale forbundet og nok en dobling til hovedsponsoren. Og alle pengene skulle gått til antidopingarbeid. Det ville ramme hardt i alle ledd og dermed bidra sterkt til å få bort jukset, sier Tor-Arne Hetland.